Fiziksel şiddet gören kadınlarda ortopedik Travmalar ve şiddete uğrayan kadınların şiddet Algısının toplumsal cinsiyet eşitliği kavramı Açısından uygulamalı bir örneği, - Kılıç, B., Korkmaz, M., Aras, G., Yücel, A. S., Gümüşdağ, H., Kartal, A. (My University, 2014)
Gelişmiş ve gelişmekte olan birçok dünya ülkesinde kadına uygulanan fiziki şiddet artık önüne geçilemez bir hal almıştır. Bugün Türkiye’de her 100 kadından 97’si eşinden, kardeşinden, babasından, yakınından ve hatta kendi çocuğundan şiddet görmektedir. Kadına yönelik şiddet sadece fiziksel şiddetle sınırlı değildir; sözel, psikolojik, cinsel, ekonomik ve sosyal şiddet türleri de bulunmaktadır. Türkiye’de şiddetin en önemli nedeni, kadın ve erkeğin pek çok alanda eşit fırsatlara sahip olması anlamına gelen toplumsal cinsiyet eşitliği kavramına gereken önemin verilmemesi ve toplumun her katmanında ataerkil erkek egemen bir bakış açısının hakim olmasıdır. Bu bağlamda fiziksel şiddete maruz kalan kadınlarda ortaya çıkan ortopedik travmalar ve şiddet algısının toplumsal cinsiyet eşitliği kavramı bakımından değerlendirilmesi ve bazı değişkenler açısından irdelenmesi çalışmanın amacını oluşturmaktadır. Araştırma yaklaşık olarak 9 ay sürmüştür. Araştırma kapsamında özellikle şiddete maruz kalan kadınlarda ortaya çıkan travmalar üzerinde çalışmalar gerçekleştirilmiştir. Araştırmaya şiddete maruz kalan toplam (N=1254) kadın katılım sağlamıştır. Araştırmada 5’li likert ölçekten oluşan bir anket uygulanmıştır. Kullanılan anket iki bölümden oluşmaktadır. Birinci bölüm katılımcıların demografik özelliklerinin belirlenmesine yönelik sorulardan oluşmaktadır. İkinci bölümde ise 5’li likert ölçekten oluşan sorular yer almaktadır. Genel araştırma sonucunda güvenirlilik analizi Cronbach Alfa sonucunda ise 0.916 kat sayısı elde edilmiştir. Ayrıca uygulamada frekans tabloları, betimleyici istatistikler, bağımsız örneklem, t testi, pearson korelasyon analizi, tek yönlü varyans analizi ve Tukey testlerinden de faydalanılmıştır. Araştırma sonucunda araştırmaya katılan şiddet mağduru kadınların büyük çoğunluğunun eğitim seviyesinin düşük olduğu görülmüştür. Birçoğunun ekonomik özgürlüğünün olmadığı, coğrafi yaşam koşullarının ise oldukça kötü olduğu belirlenmiştir. Yine şiddet mağduru olan kadınların fiziksel olarak ciddi travmalar yaşadığı, ortopedik açıdan kısa ve uzun vadeli tedavi gördüğü saptanmıştır. Katılımcıların büyük çoğunluğunun fiziki şiddet nedeniyle ortaya çıkan kalıcı ortopedik ya da sağlık açısından sorun yaratan tıbbi sorunlar yaşadığı gözlenmiştir. Bu nedenle şiddetin daha çok fiziksel açıdan uygulandığı gözlenmiştir. Ayrıca katılımcıların çoğunun iyi eğitim almalarına rağmen kendilerine uygulanan şiddete boyun eğdikleri ve uğradıkları şiddeti dile getiremedikleri için fiziksel şiddet nedeniyle ciddi travmalar yaşadıkları sonucuna ulaşılmıştır. Bu bulgu da toplumsal cinsiyet eşitliği kavramının henüz tam olarak kavranamadığının bir göstergesi niteliğindedir.
Makale - Bilimsel Dergi Makalesi - Çok Yazarlı
Keywords: Şiddet; Ortopedi; Toplumsal Cinsiyet Eşitliği; Kadın; Fiziksel Şiddet; Travma