ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNİN REKREASYONEL AKTİVİTELERE KATILIMINA ENGEL OLAN UNSURLARIN FARKLI DEĞİŞKENLER AÇISINDAN İNCELENMESİ - Kırtepe, Abdurrahman (My University, 2018)
Boş zamanı iyi bir şekilde değerlendirmek fizyolojik ve psikolojikolarak faydalar sağlamaktadır. Üniversite gençliğinin derslerinden artakalan zamanlarını nasıl değerlendirecekleri konusunda güçlük çekmelerive bu güçlükleri tespit edip çözüm üretmek önem arz etmektedir.Üniversite öğrencilerinin boş zaman aktivitelerine katılımında etkili olanunsurların bazı değişkenler açısından incelenmesi bu çalışmanınamacını oluşturmuştur. Araştırmanın evrenini, Fırat Üniversitesi’nde2017-2018 öğretim yılında öğrenim gören lisans öğrencileri, örneklemgrubunu ise Spor Bilimleri Fakültesinde öğrenim gören rekreasyonbölümü öğrencileri içerisinden tesadüfi örneklem metodu ile seçilen vearaştırmaya gönüllü olarak katılan 255 katılımcı oluşturmuştur.Araştırmanın verileri kişisel bilgi formu ile Karaküçük veGürbüz’ün(2016) Türkçe’ye uyarladıkları, “Boş Zaman Engelleri Ölçeği”kullanılarak toplanmıştır.Araştırmadan elde edilen veriler spss 22 paketprogramı kullanılarak analiz edilmiştir. İkili grupların analizindeIndependent Samples t testi, çoklu grupların analizinde ise One WayAnova testi uygulanmıştır. Anlamlı farklıkların belirlenmesi için Tukeytesti uygulanmıştır. Anlamlılık düzeyi olarak p<0,05 olarak alınmıştır.Sonuç olarak;rekreasyon bölümünde okuyan cinsiyetleri bayan olanöğrencilerin ölçeğin bireysel psikoloji, bilgi eksikliği, zaman ve ilgieksikliği alt boyutlarında, erkek öğrencilerin ise arkadaş eksikliği altboyutunda daha yüksek puan aldıkları, yaşı 21-23 arasında olanların18-20 yaş grubundan, refah seviyesi iyi ve çok iyi olanların durumlarıkötü ve çok kötü olanlardan daha yüksek puan ortalamasına sahipoldukları görülmüştür. Rekreasyon bölümünde öğrenim görenöğrencilerin boş zamanlarında etkinlik alanı olarak daha çok eğitim alanı ile ilgili uğraşılarla ilgilenmiş olmaları bu çalışmanın dikkat çekicisonuçlarından biri olmuştur.
Keywords: Eğitim; Eğitim Araştırmaları; Spor Bilimleri