1638 – 1639 (H. 1048 – 1049) TARİHLİ HARPUT ŞER‘İYYE SİCİLİNİN TANITIMI VE FİHRİSTİ - Uzun, Celalettin (Fırat University, 2013)
Şer‘iyye Sicilleri Osmanlı tarihinin en önemli arşiv kaynaklarından biridir. Şer‘iyye mahkemelerindetutulan bu vesikalar hukuki ihtilafların yanı sıra merkezden gönderilen ferman, berat, emir ve hükümler,sefere çıkan ordunun ihtiyaçlarıyla ilgili yapılan hazırlıklar, alım-satım olayları, vasi, vekil ataması, bağış,rehin, evlenme-boşanma, borç tescilleri, vakıflarla ilgili kayıtlar, yiyecek eşya fiyatları gibi sosyo-ekonomik,kültürel, idari ve siyasi yapı ile ilgili çok çeşitli bilgileri ayrıntısıyla ihtiva etmektedir. Bu nedenle Siyasi,sosyal, iktisadi ve kültür tarihimiz açısından oldukça önem arz etmektedir.Bu çalışmada, Harput tarihi için büyük bir önem arz eden 1638–1639 tarihli şer‘iyye sicilinin tanıtımı vebelgelerinin özetleri üzerinde durulmuştur.