İZOLATÖR KAÇAK AKIMLARININ VE YÜZEYSEL ATLAMA GERİLİMLERİNİN ORTAM FAKTÖRLERİNE BAĞIMLILIĞI - ALIŞ, HALİL (Fırat Üniveristesi, 1997)
Yüksek Lisans Tezi İZOLATÖR KAÇAK AKIMLARININ VE YÜZEYSEL ATLAMA GERİLİMLERİNİN ORTAM FAKTÖRLERİNE BAĞIMLILIĞI Halil ALIŞ Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Elektrik-Elektronik Mühendisliği Anabilim Dalı 1997, Sayfa:60 Yüksek gerilim güç sistemlerinde kullanılan izolatörler, elektrik iletim hatlarında ve tesislerinde iletkenleri taşımaya ve elektriki izolasyonu sağlamaya yarayan porselen, cam veya epoxi reçineden yapılmış araçlardır. İzolatörler, kısmi deşarj ve atlamalar sonucu ortaya çıkan termik zorlanmalara, bunlara ilaveten açık hava tesislerinde kar, buz, ve rüzgarın neden olduğu elektriki izolasyon zayıflamalarına maruz kalırlar. Bu nedenle, izolatörler üzerinde yapılacak testlerle bu özellikler bakımından yeterli nitelikte olduklarının tahkik edilmesi gerekir. Bu çalışmada Türkiye Elektrik Sisteminde yer alan bazı Termik Santrallerin meydana getirdiği değişik özellikteki kir seviyeleri, laboratuvar ortamında temiz izolatörlere enjekte edilerek izolatördeki yüzeysel atlamalar incelenmiş ve elde edilen sonuçlar ile ortam şartlan (sıcaklık, nem, kir) arasındaki ilişkiler belirlenmiştir. Anahtar Kelimeler: İzolatör, kirlenme, yüzeysel atlama.
Variation of insulator leakage current and flashover voltages due to environmental conditions
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği; Electrical and Electronics Engineering