YÜK BENZETİM YÖNTEMİYLE ELEKTRİK ALAN HESABI - HARDALAÇ, FIRAT (Fırat Üniveristesi, 1992)
Bu tez çalışmasında, elektrik alam incelenecek alan bir elektrot sisteminin gerçek alam yerine alanın ölçüleceği bölgenin dışına yerleştirilen belirli bir sayıda noktasal yüklerin oluşturduğu alam hesaplanmıştır. 6u metoda Yük Benzetim Metodu denir (Y.B.Y). Bu metodun farklı geliştirilmiş tipleri detaylı olarak incelenmiştir. Potansiyel ve elektrik alan sabitlerine ait bazı ifadeler verilmiştir. Diğer taraftan metot ve metodun doğruluğuna etki eden bazı parametreler göz ününe alınmış ve bazı yüksek gerilim uygulamalarına öncelikli verilmiştir. Bu metot kullanılarak bilgi sayar destekli izole edilmiş yüksek gerilim sistem analizleri yapılmış ve izole edilmiş sistemlerle ilgili ilerde yapılacak araştırım konularına işaret edilmiştir. Son bolümde bazı yüksek gerilim elektrot sistemleri ile ilgili elektrik alan problem çözümleri Yük Benzetim Yöntemi kullanarak yapılmıştır. Böylece sistemin doğruluğu üstünlüğü ve basitliği bazı problemlerin çözümleri verilerek gösterilmiştir. Her bir elektrot sistemi çözümü için genel bir bilgisayar programı her bir elektrot için geliştirilmiştir.

In this study, instead of a real electric field of an electrod system, a number of electrical point charges have been put outside of the measured field, in which the electric field have computed. This meted is called Charge Si mulation Method (CSM). Different developed types of this method Is searched In detail. Some expressions belong to the potential and field constants are given. In another hand, some parameters which are related with the method and effecting to the truthfulness of the method is taken into consideration and some examples on the high voltage applications are given. By using this method, isolated high voltage system analyse, which are supported by the computers have done and future research subjects related to the Isolated systems are tried to indicate. In the last section, the solutions of the electric field, related with some high voltage electrod systems are done by using CSM. So the accuracy, superiority and simpleness of the system according to the other systems are shown by giving the solution of some problems.
Electric field computing by charge simulation method
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği; Electrical and Electronics Engineering