MUHASEBE MESLEK MENSUPLARININ BAĞIMSIZ DENETİM VE DENETİMDE KALİTE ANLAYIŞININ İNCELENMESİ: TRB1 BÖLGESİNDE BİR ARAŞTIRMA - CANPOLAT, İDRİS (Fırat Üniveristesi, 2018)
Gelişmiş ve gelişmekte olan bütün ülkelerde bağımsız denetim giderek daha fazla önem kazanmaya başlamıştır. İşletmelerin büyüyüp gelişmeleriyle beraber muhasebe sistemleri daha da karmaşık hale gelmekte, muhasebe işlemleri de giderek zorlaşmaktadır. İşletmeyle ilgili karar vericilerin, bu karmaşıklaşmış sistem içerisinde karar vermeleri güçleşmektedir. Dolayısıyla işletme yöneticilerinin doğru ve güvenilir karar verebilmeleri için işletmenin finansal tablolarından elde edilen bilgilerin gerçeği yansıtması gerekmektedir. Mali tabloların gerçeği yansıtıp yansıtmadığı ancak yapılacak denetimle ortaya çıkarılabilmektedir. Denetim faaliyetini yerine getirecek meslek mensuplarının (SM, SMMM, YMM) mesleki tecrübesi, bilgisi ve diğer özellikleri büyük önem arz etmektedir. Yapılacak olan denetimin kaliteli ve güvenilir olması, bağımsız denetçinin denetim riskini en düşük seviyeye indirmesiyle mümkün olabilmektedir. Bu çalışmada, meslek mensuplarının (SM, SMMM, YMM) mesleki yeterliliğiyle bağımsız denetimin kalitesi arasındaki ilişki incelenmiştir. Bu amaçla, TRB1 bölgesinde (Elazığ-Malatya-Tunceli-Bingöl) faaliyet gösteren meslek mensuplarına yüz yüze görüşme yoluyla anket uygulanmıştır. Araştırma verilerinin analizinde SPSS programı kullanılmıştır. Araştırmanın hipotezlerinin test edilmesinde korelasyon analiz tekniğinden yararlanılmıştır. Anahtar Kelimeler: Bağımsız Denetim, Muhasebe, İç Kontrol Sistemi, Bağımsız Denetçi, Kalite

Independent control in all developed and developing countries has become increasingly important. With the growth and development of businesses, accounting systems become more complex and accounting transactions become increasingly difficult. It is difficult for decision makers to make decisions within this complex system. Therefore, in order for business executives to be able to make accurate and reliable decisions, the information obtained from the entity's financial statements needs to reflect the reality. Whether financial statements reflect reality or not, however, can be revealed by inspection. The professional experience, knowledge and other characteristics of the members of the profession (SM, SMMM, YMM) to perform the audit activity are of great importance. The quality and reliability of the audit is possible only if the independent auditor reduces the audit risk to the lowest level. In this study, the relationship between professional qualification of professional members (SM, SMMM, YMM) and the quality of independent audit is examined. For this purpose, a face-to-face questionnaire was applied to professionals working in the TRB1 region (Elazığ-Malatya-Tunceli-Bingöl). SPSS program was used in the analysis of research data. The hypothesis of the research was tested by using correlation analysis technique. Key Words: Independent Audit, Accounting, Internal Control System, Independent Auditor, Quality
Investigation of quality perception of independent auditing and auditing of accouting professionals: A survey in the TRB1 region
Keywords: İşletme