ADJUVAN KEMOTERAPİ ALAN MEME KANSERLİ OLGULARDA GHRELİN, OBESTATİN, LEPTİN DÜZEYİ İLE KİLO ARTIŞI İLİŞKİSİ - YILMAZ, NİMET (Fırat Üniveristesi, 2009)
Meme kanserinde adjuvan kemoterapi uygulamasının kilo artışına neden olduğu ve bunun sağkalımı olumsuz etkilediği bilinmektedir. Kilo artışının ghrelin, obestatin ve leptin ile ilişkisini değerlendirilmesi amaçlandı.Çalışmaya 22 hasta ve sağlıklı 33 birey alındı ve 4 grup oluşturuldu. Grup 1 (n ? 17): Adjuvan kemoterapi öncesi olguların vücut kitle indeks (VKİ) değerleri ile eşleştirilmiş sağlıklı kontrol grubu. Grup 2 (n ? 16): Adjuvan kemoterapi sonrası olguların VKİ değerleri ile eşleştirilmiş sağlıklı kontrol grubu. Grup 3 (n ? 22): Meme kanseri tanılı, adjuvan kemoterapi öncesi hasta grubu. Grup 4 (n ? 22): Meme kanseri tanılı, adjuvan kemoterapi sonrası hasta grubu.Hasta grubunda adjuvan kemoterapi sonrası (Grup 4) vücut ağırlığında artış saptandı (p<0.001). Çalışmaya alınan hastaların serum ve tükrük ghrelin, obestatin ve leptin düzeyleri ile menopozal durum, histopatoloji, T evresi, N evresi, grade, vazküler invazyon, lenfatik invazyon, östrojen reseptörü, progesteron reseptörü, c-ErbB2 durumu arasında istatistiksel farklılık saptanmadı (p>0.05). Serum açile ve desaçile ghrelin düzeyleri Grup 1 ile Grup 3 karşılaştırıldığında Grup 3'te ve Grup 2 ile Grup 4 karşılaştırıldığında Grup 4'te anlamlı düşme görüldü (p<0.01). Grup 3 ile Grup 4 karşılaştırıldığında Grup 4'te anlamlı olmayan düşme saptandı (p>0.05). Gruplar arasında serum obestatin düzeyleri açısından fark saptanmadı (p>0.05). Grup 2 ile Grup 4 ve Grup 3 ile Grup 4 serum leptin düzeyleri açısından karşılaştırıldığında ise Grup 4'te anlamlı olmayan düşme gözlendi (p>0.05). Tükrük açile ghrelin ve desaçile ghrelin düzeyleri Grup 3 ile Grup 4 karşılaştırıldığında Grup 4'te anlamlı olarak arttı (p<0.05). Grup 1 ile Grup 3 karşılaştırıldığında Grup3'te anlamlı olmayan düşme görüldü. Gruplar arasında tükrük obestatin ve tükrük leptin düzeyleri açısından anlamlı bir fark saptanmadı (p>0.05).Bu çalışmada adjuvan kemoterapi ile vücut ağırlığı artışı saptandı. Serum ghrelin düzeyi meme kanserli olgularda düşmektedir. Fakat adjuvan kemoterapi ile gelişen kilo artışı ile ghrelin, obestatin, leptin hormonları arasında bir ilişki saptanmamıştır.

The Relationship Between Weight Gain and Ghrelin, Obestatin and Leptin Levels in The Breast Cancer Treated by Adjuvant ChemoteraphyIt is known that adjuvant chemotherapy in breast cancer causes weight gain and causes to decrease at survival. It was aimed to evaluate relation between weight changes and ghrelin, obestatin and leptin levels in breast cancer patients after adjuvant chemotherapy.This study included 22 breast cancer patients after operation and 33 healthy volunteers for the control group. They were divided into 4 groups. Group 1 (n=17) body mass index (BMI) matched healthy group before adjuvant chemotherapy, Group 2 (n=16) BMI matched healthy group after adjuvant chemotherapy, Group 3 (n=22) breast cancer patients with before adjuvant chemotherapy, Group 4 (n=22) breast cancer patients group after adjuvant chemotherapy.Body weight increased significantly after chemotherapy (p<0.001). There were no relation between serum and saliva ghrelin, obstatin, leptin and menopausal status, histopathology, T stage, N stage, grade, vascular invasion, lenfatic invasion, estrogen reseptor, progesteron reseptor, c-ErbB2 status (p>0.05). The acylated and desacylated ghrelin levels was significantly decreased in Group 3 compared with Group 1 (p<0.01). There was also a similiar trend in Group 4 when compared Group 2 (p<0.01). However no statistically significant decrement was observed in Goup 4 when compared Group 3 (p>0.05). Serum obestatin levels exhibited no significant difference in all groups as well (p>0.05). Serum leptin levels in Group 4 was observed no staitistically significant decrement when compared with Group 2 and Group 3 (p>0.05). Saliva acylated and desacylated ghrelin levels in Group 4 demonstrated a significant increment when compared with Group 3 (p<0.05). There was no significant difference in all groups for saliva obestatin and leptin levels (p>0.05).In this study it was observed the breast cancer patients gained weight after adjuvant chemotherapy. Serum ghrelin levels decreased with breast cancer patients. But there was no relation between weight gain and serum leptin, ghrelin and obestatin levels.
The relationship between weight gain and ghrelin, obestatin and leptin levels in the breast cancer treated by adjuvant chemoteraphy
Keywords: Onkoloji