Sosyal bilgiler dersi öğretim programının toplumsal ihtiyaçları karşılama düzeyine ilişkin öğretmen görüşleri (Diyarbakır ili örneği) - Gömleksiz, Mehmet Nuri; Cüro, Elif (My University, 2011)
Bu araştırmanın amacı Sosyal Bilgiler dersi öğretim programının sosyal ihtiyaçları karşılama düzeyine ilişkin sınıf öğretmenleri ile sosyal bilgiler öğretmenlerinin görüşlerini değerlendirmektir. Araştırma 2007-2008 eğitim-öğretim yılında Diyarbakır ilinde 94 ilköğretim okulunda görev yapan 631 sınıf öğretmeni, 144 Sosyal Bilgiler öğretmeni olmak üzere toplam 775 öğretmen üzerinde yürütülmüştür. Veriler 21 maddelik beşli Likert tipi bir ölçekle toplanmıştır. Maddeler geçerlik ve güvenirlik analizleri için ilk önce 104 öğretmen üzerinde denenmiştir. Ölçeğin Cronbach Alpha güvenirlik katsayısı 0.957, KMO değeri 0.958, Bartlett testi de 12638,030 olarak hesaplanmıştır. Veriler kıdem, branş ve okulun sosyo-ekonomik düzeyi açısından değerlendirilmiştir. Veri analizinde Anova, t testi, KWH, MWU ve LSD testleri kullanılmıştır. Programı, meslekte yeni olan öğretmenler deneyimli olanlardan, Sosyal Bilgiler öğretmenleri de sınıf öğretmenlerinden daha etkili bulmuşlardır. Okulun sosyo-ekonomik düzeyine göre görüşler farklılaşmamıştır. Öğretmenlere konferans, hizmet-içi eğitim seminerlerinin verilmesi ve okulların gerekli fiziksel donanıma kavuşturulması gibi önerilerde bulunulmaktadır
Keywords: Ihtiyaç; sosyal bilgiler; sosyal bilgiler öğretmenleri