Guleman (Elazığ) ofiyolitik masifinin Cordik-Keftepe-Vartinik yöresindeki jeolojik, petrolojik ve jeokimyasal özellikleri - Turmuş, Mehmet; Palutoğlu, Mahmut (My University, 2001)
Cordik-Keftepe-Vartinik (CKV) Ofiyoliti altta tektonit peridotitler , üzerinde ise kümülat gabrolardan oluşur. Tektonit peridotitler dunit ve harzburjitlerden meydana gelmiştir. Yüksek sıcaklık ve basınca işaret eden porfiroklastik doku gösterirler. Kümülat gabrolar dunit, verlit ve klinipiroksen ardalanmasından meydana gelmiştir. Bu kayaçlar adkümülüs doku sergilerler. Üste doğru traktolit gabrolara geçerler.Nadir ve iz element içeriklerinin düşük olması, arazi gözlemleri ve petrografik incelemeler, kimyasal analizler neticesinde gerek FeO ve gerekse MgO'nün yüksek, K2O düşük konsantrasyona sahip olması CKV (Cordik-Keftepe-Vartinik) ofıyolit masifinin okyanus kabuğu ve üst manto olarak yorumlanmasını sağlamıştır.
Keywords: Jeokimya ve Jeofizik; Jeoloji; Mineraloji