Mikrobiyal Yakıt Hücresinde 2-Hydroxy-1,4-Naphthoquinone'nin Elektrik Üretimine Katkısı - Taşkan, Ergin; Hasar, Halil (My University, 2013)
Mikrobiyal yakıt hücreleri (MYH) organik maddelerin parçalanması sonucunda direk elektrik enerjisininüretildiği biyolojik sistemlerdir. Son yıllarda, güç artırımı amacıyla mikrobiyal yakıt hücrelerinde anotperformansını arttırmak için çeşitli mediyatörler kullanılmıştır. Bu çalışmada, 2-hydroxy-1,4-naphthoquinone(HNQ) mediyatörünün çift bölmeli bir mikrobiyal yakıt hücresinde elde edilen güç miktarına katkısıbelirlenmiştir. MYH, sırasıyla mediyatörsüz, 100, 200 ve 400 µM HNQ mediyatörlü işletilmiştir. Mediyatörsüzişletim esnasında, elde edilen güç yoğunluğu 16 mW/m2 olarak tespit edilirken, en yüksek güç yoğunluğu 200µM HNQ ilavesi ile 64,4 mW/m2 olarak belirlenmiştir.
Keywords: Biyoteknoloji ve Uygulamalı Mikrobiyoloji; Mühendislik; Kimya