HOMOJEN DOLGULU BİR BENZİNLİ MOTORDA DOĞALGAZ KULLANIMININ MOTOR PERFORMANSINA ETKİSİNİN İNCELENMESİ - ŞENOCAK, NİHAT (Fırat Üniveristesi, 2017)
Alternatif yakıtların kullanılmasında hedeflenen iki önemli amaç vardır. Yakıtın çevreci olması ve enerji verimliliği sağlamasıdır. Doğalgaz, diğer alternatif yakıtlara göre daha çevreci ve daha ekonomiktir. Bu sebeple ta?ıt motorlarında kullanılması açısından oldukça avantajlıdır. Doğalgaz, sahip olduğu yüksek oktan değeri ve özelliklerinden dolayı buji ate?lemeli motorlar için ideal bir yakıttır. Buji ate?lemeli bir motorun doğalgazla çalı?masını sağlamak için, motorda esas bir deği?ikliğe gerek yoktur. CNG yakıt dönü?üm sistemini motora uygulamak ve sistemin ECU konfigürasyonunu gerçekle?tirmek yeterlidir. Bu çalı?manın amacı; benzin yerine doğalgaz kullanılması durumunda motor performans karakteristiklerindeki deği?imleri deneysel olarak belirleyip kar?ıla?tırmaktır. Homojen dolgulu buji ate?lemeli bir motora, CNG yakıt dönü?ümü uygulanmı?tır. Dönü?üm i?leminde, çok nokta enjeksiyonlu sıralı tip CNG yakıt dönü?üm sistemi kullanılmı?tır. Deney motoru; hem benzinle çalı?abilir duruma, hem de doğalgazla çalı?abilir duruma getirilmi?tir. Deney motorunun, benzinle çalı?tırılması ve doğalgazla çalı?tırılması ?artlarında deneysel ölçümler yapılmı?tır. Motor momenti, yakıt tüketim miktarı, egzoz gazı emisyonları, egzoz gazı sıcaklığı, hava fazlalık katsayısı, titre?im yoğunluğu ve gürültü ?iddeti ölçümleri gerçekle?tirilmi?tir. Deneysel ölçümlerle birlikte; motor gücü, hava/yakıt oranları, özgül yakıt tüketimi, efektif verim ve özgül enerji maliyeti hesaplanmı?tır. Elde edilen veriler, kar?ıla?tırılmı? ve yorumlanmı?tır. Doğalgazla çalı?mada; motor gücünün ve momentinin azaldığı görülmü?tür. CO, CO2, HC ve NO emisyonlarında önemli oranda azalma olduğu, egzoz gazı sıcaklıklarında ise artı? meydana geldiği görülmü?tür. Daha ekonomik yakıt tüketimi sağladığı görülmü?tür. Efektif verimde azalma belirlenmi?tir. Motor titre?imin yoğunluğunda kayda değer oranda bir deği?im görülmemi?tir. Gürültü seviyesinde ise azalma tespit edilmi?tir. Anahtar Kelimeler: CNG, Doğalgaz, Homojen Dolgu, Buji Ate?lemeli Motorlar, Motor Performansı, Egzoz Gazı Emisyonları

There are two important purposes of use alternative fuels. The fuel should be environmentalist and provide to energy efficiency. Natural gas is more environmentally friendly and more economical compared to other alternative fuels. For this reason it is quite advantageous in terms of its use in vehicle engines. Natural gas is an ideal fuel for spark ignition engines because of it possesses high octane value and characteristics. Not necessary of main change at the engine to ensure that a spark-ignition engine works with the natural gas. It is enough to apply the CNG fuel conversion system to the engine and perform the ECU configuration of the system. The purpose of this study is; experimentally determining and comparison of changes in engine performance characteristics when natural gas is used instead of gasoline. CNG fuel conversion was applied to a homogeneous filled spark ignition engine. Multi-point injected sequential type CNG fuel conversion system was used to in the conversion process. The experiment engine was made operable with natural gas besides gasoline. Experimental measurements were carried out at experiment engine of conditions in working situations with gasoline or with natural gas. Engine torque, amount of fuel consumption, exhaust gas emissions, exhaust gas temperatures, air surplus coefficient, vibration density and noise fierceness measurements were performed. Experimental measurements along with were calculated engine power, air-fuel ratios, specific fuel consumption, effective yield and specific energy cost. The data obtained were compared and interpreted. It has been seen that the engine power and engine torque have decreased when executed with natural gas. It has been observed that there is the significant decrease in CO, CO2, HC and NO emissions. It has been seen at increase of that the exhaust gas temperatures. It has been seen at provide more economical fuel consumption. It has been determined that the effective yield has decreased. Significant change in engine vibration intensity hasn't been observed. It has been determined that the noise intensity has decreased. Keywords: CNG, Natural Gas, Homogeneous-Filled, Spark ?gnition Engines, Engine Performance, Exhaust Gas Emissions
Investigation of the effect of natural gas usage on engine performance at the homogeneous filling gasoline engine
Keywords: Trafik; Mühendislik Bilimleri; Makine Mühendisliği