OKUL ÖNCESİ ÖĞRETMENLERİNİN FETEMM FARKINDALIK DÜZEYLERİNE VE FETEMM ETKİNLİKLERİNE İLİŞKİN GÖRÜŞLERİ - YAŞAR, ZEYNEP (Fırat Üniveristesi, 2021)
Bu araştırmanın amacı okulöncesi öğretmenlerinin FeTeMM farkındalık düzeylerini ve FeTeMM etkinliklerine yönelik görüşlerini incelemektir. Araştırmanın evrenini 2020-2021 yılında Elazığ ili sınırları içinde görev yapmakta olan okulöncesi öğretmenleri oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemini nicel boyutta, seçkisiz olmayan uygun örnekleme yöntemi ile seçilen 217, nitel boyutta ise 40 okulöncesi öğretmeni oluşturmaktadır. Araştırmada nicel ve nitel araştırma desenlerinin bir arada bulunduğu karma yöntem kullanılmıştır. Araştırmanın nicel boyutunda betimsel tarama modeli kullanılmıştır. Nicel verilerin toplanmasında Çevik (2017), tarafından geliştirilen "FeTeMM Farkındalık Ölçeği" kullanılmıştır. Ölçeğin, " Öğrenciye Etkisi, Derse Etkisi, ve öğretmene etkisi" olmak üzere üç alt boyuttan ve on beş maddeden oluşmaktadır. FeTeMM farkındalık ölçeğinin cronbach alfa güvenirlik değeri .958'dir. Araştırmanın nitel boyutunda ise durum çalışması deseni kullanılmıştır. Nitel verilerin toplanmasında ise araştırmacı tarafından geliştirilen "okulöncesi öğretmenlerinin FeTeMM etkinlikleri ile ilgili görüşlerine yönelik görüşme formu" kullanılmıştır. Verilerin analizinde frekans, yüzde, aritmetik ortalama, "t" testi ve "tek yönlü varyans analizi (ANOVA)" testleri kullanılmıştır. Araştırmanın nitel verilerinde ise; betimsel analiz kullanılmıştır. Araştırmanın nicel verilerine göre, okulöncesi öğretmenlerinin FeTeMM farkındalık düzeylerinin yüksek düzeyde olduğu görülmüştür. Öğretmenlerin FeTeMM farkındalık düzeyleri ile cinsiyet, mesleki kıdem, öğrenim durumu, çalışılan yaş grubu değişkenlerine göre anlamlı bir farklılık görülmemiştir. Öğretmenlerin FeTeMM farkındalık ölçeği toplamına ilişkin görüşlerinin çalışılan kurum ve FeTeMM eğitimi alma değişkenine göre anlamlı düzeyde farklılık görülmektedir. Araştırmanın nitel boyutunda ise; okulöncesi öğretmenleri açısından FeTeMM temelli etkinliklerin kullanılmasında öğretmenin kendini geliştirmesine katkı sağladığını, fen etkinlikleri uygulamasının FeTeMM temelli etkinliklere daha uygun olduğu belirtilmiştir. FeTeMM etkinliklerinin uygulanması sırasında otorite sağlayamama, çocukların dikkatini toplayamama ve yeterli donanıma sahip olunmaması hususlarında zorluk yaşadıkları ifade edilmiştirr. FeTeMM konusunda öğretmenlerin yeterli donanıma sahip olmadıkları ve FeTeMM etkinliklerine yönelik, öğretmenlere hizmetiçi eğitimler verilmesinin daha iyi olabileceği belirtilmiştir.

The purpose of this research is to examine preschool teachers' views on STEM awareness and STEM activities. The universe of the research consists of preschool teachers working within the borders of Elazig province in 2020-2021. The sample of the study consists of 217 preschool teachers in the quantitative dimension, selected by non-random sampling method, and 40 preschool teachers in the qualitative dimension. Mixed method, which combines quantitative and qualitative research designs, was used in the research. In the quantitative dimension of the research, descriptive survey model was used. The "STEM Awareness Scale" developed by Çevik (2017) was used to collect quantitative data. The scale consists of three sub-dimensions and fifteen items: "Effect on the Student, Effect on the Lesson, and Effect on the Teacher". The Cronbach alpha reliability value of the STEM awareness scale is .958. In the qualitative dimension of the research, the case study design was used. In the collection of qualitative data, the "interview form for preschool teachers' views on STEM activities" developed by the researcher was used. Frequency, percentage, arithmetic average, "t" test and "one-way analysis of variance (ANOVA)" tests were used in the analysis of the data. In the qualitative data of the research; descriptive analysis was used. According to the quantitative data of the study, it was seen that the STEM awareness levels of preschool teachers were at the level of "I agree". There was no significant difference between the STEM awareness levels of the teachers and the variables of gender, professional seniority, educational status, age group worked. There is a significant difference between the views of teachers on the sum of STEM awareness scale, according to the institution they work and the variable of receiving STEM education. In the qualitative dimension of the research; In terms of preschool teachers, the use of STEM-based activities contributes to the development of the teacher in the use of STEM-based activities, the application of science activities is more suitable for STEM-based activities, they have difficulties in not being able to provide authority during the implementation of STEM-based activities, not being able to focus the taking attention of children and not having sufficient information, they do not have sufficient information in STEM They stated that it would be better to give in trainings to teachers on STEM and STEM activities.
Preschool teachers' opinions on STEM awareness and STEM activities
Keywords: Eğitim ve Öğretim