Dev mediastinal teratom - Balcı, Akın Eraslan; Ayan, Erhan; Özalp, Koray; Duran, Mehmet; Vuraloğlu, Sadık (My University, 2006)
Hemoptizi yakınması ile başvuran bir hastada tespit ettiğimiz dev mediastinal teratom ile ilgili deneyimimizi paylaşmak. 26 yaşında erkek hasta öksürük, nefes darlığı ve son 20 gündür devam eden yaklaşık 100ml/gün hemoptizi şikayeti ile polikliniğimize başvurdu. Bilgisayarlı toraks tomografisinde sağ hemitoraksın alt ve orta zonlarına uyan bölgede anterior mediastenden köken alan heterojen dansitede düzgün, lobule kontürlü, yer yer yağ dokusu içeren bir kitle saptandı. Posterolateral torakotomi ile 6. interkostal aralıktan toraksa girildi. Eksplorasyonda üstte azygos ven düzeyinden başlayıp aşağıda diafragmaya kadar uzanım gösteren, sağ akciğerde üst lob anterior, orta lob ve alt lob da kompresyon nedeniyle atelektazi oluşturan 12x14 cm ebadında mediasten kitlesi tespit edildi. Histopatolojik incelemede geniş yağ dokusu alanları yanında kas dokusu, immatür kıkırdak dokusu alanları ve sinir dokusu tespit edilen kitle immatür teratom olarak değerlendirildi. Mediasten teratomu klasik bilgilerden farklı olarak bronş ağacıyla ilişkisi olmaksızın da hemoptiziye yol açabilir. Ayrıca kompresyona bağlı atelektazi gelişebilir. Geç saptanması ve dev boyutuna karşın operasyon başarılı sonuç verir.
Keywords: Torakotomi; Erişkin; Manyetik rezonans görüntüleme; Tomografi; x-ışınlı bilgisayarlı; Hemoptiz; Teratom