KEBAN BARAJ GÖLÜ KEMALİYE BÖLGESİNDE KULLANILAN BALIK YAKALAMA ALETLERİ VE AV VERİMİNİN ARAŞTIRILMASI - KARLIDAĞ, YELDA (Fırat Üniveristesi, 2013)
Bu çalışma, Temmuz 2012- Haziran 2013 yılları arasında Keban Baraj Gölü Kemaliye Bölgesi'nde kullanılan balık yakalama aletlerinin yapısı ve verimliliklerini araştırmak amacıyla yapılmıştır. Araştırmamızda, Kemaliye Bölgesi'nde kullanılan balık yakalama aletlerinin çoğunluğunu monofilament sade ağların oluşturduğu belirlenmiştir. Ayrıca fanyalı ağlar ve kerevit avcılığında da pinterler kullanılmaktadır. Çalışma süresince, Keban Baraj Gölü Kemaliye Bölgesi'nde (2000 hektar) toplam 14000 m uzunluğunda sade ağ incelenmiş olup, bunun 12200 m'si monofilament sade ağlar, 1800 m' si de multifilament sade ağlar oluşturmuştur. Ayrıca toplam 900 m uzunluğunda fanyalı ağ tespit edilmiş olup kerevit avcılığında, kullanılan toplam 1500 adet kerevit pinteri de incelenmiştir. Bu balık yakalama aletleri ile Keban Baraj Gölü Kemaliye Bölgesi'nden bir avlanma sezonunda 15,897 kg balık avlandığı belirlenmiştir (2000 hektar). Hektara düşen balık miktarı 7,95 kg'dır. Ayrıca avlanma sezonunda (Temmuz- Ağustos- Eylül 2012) 7934 kg kerevitin avlanıldığı ve hektara 3,9 kg kerevit olduğu tespit edilmiştir. Anahtar Kelimeler: Keban Baraj Gölü, Kemaliye, Sade ağ, Fanyalı ağ, Pinter ağı.

This study was aimed to determine the performances and structures of fishing gears used in the Kemaliye region of Keban Dam Lake between July 2012 - June 2013. In the present study, it was found that the most of fishing gears used in this region were monofilament gillnets. In addition, trammel nets and pinters for catching of crayfish were also used. During this study, total 14000 meters gillnets were examined in the Kemaliye Region (2000 hectar) of Keban Dam Lake. 12200 meters of its are monofilament and 1800 meters of its are multifilament. Total 900 meters trammel nets were also determined. In addition, total 1500 fyke net used for crayfish catching were examined. It was found that 15897 kg fish were catched in a fishing season from this region of Keban Dam Lake. It was 7,95 kg fish per hectar in a fishing season. In addition, it was determined that 7934 kg crayfish were catched in a fishing season (July- August- September 2012) from same region and this 3,9 kg per hectar. Key Words: Keban Dam Lake, Kemaliye, Gill Nets, Trammel Nets, Fyke net.
The performances and structures of fishing gears used in the Kemaliye region of Keban dam lake
Keywords: Su Ürünleri