SIK GÖRÜLEN RENAL HÜCRELİ KARSİNOM TİPLERİNDE VE RENAL ONKOSİTOMADA PODOKALİKSİN VE ASPROSİN EKSPRESYONUNUN DEĞERLENDİRİLMESİ - YILDIZ, NİDA CANPOLAT (Fırat Üniveristesi, 2024)
Renal hücreli karsinomlar (RHK), ürogeniteal sistemin ölüm oranı en yüksek neoplazisidir. Böbrek tümörlerinin %80'den fazlasını RHK'lar, %10'dan az bir kısmını onkositomlar oluşturur. RHK'lar arasında en çok görülenler berrak hücreli (BHRHK), papiller (PRHK) ve kromofob RHK (KRHK)'lardır. Onkositomlar en sık görülen benign renal neoplazilerdir. Podokaliksin (PODXL), esas olarak podositlerin apikal yüzeyinde bulunur. Fizyolojik işlevlerinin yanında tümöral gelişimde de rol alır. Asprosin (ASP), adipoz dokudan salgılanan bir adipokindir. İnsülin direnci, obezite ve diyabetle ilişkilidir. Çeşitli malignitelerde de varlığı gösterilmiştir. Çalışmamızda sık görülen RHK'larda ve onkositomada Podokaliksin ve Asprosin ekspresyonlarını belirlemeyi amaçladık. Çalışmamıza hastane arşivimizden seçilen 15 BHRHK, 15 PRHK, 15 KRHK, 15 onkositoma tanılı 60 olgu ile tümör dışı alanlardan normal böbrek dokusu değerlendirilebilen 15 olgu alındı. Parafin kesitlerine immünohistokimyasal PODXL ve ASP antikorları uygulandı. BHRHK, PRHK, KRHK, onkositoma, normal böbrek dokusu glomerül ve tübül (NBDG, NBDT) gruplarından NBD grubunda PODXL immünreaktivitesi daha fazla izlenmiş olup istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmıştır (p<0,001). Ancak tümör grupları arasında anlamlı farklılık izlenmemiştir. Gruplar arası en yüksek ASP immünreaktivitesi onkositomlarda izlenmiş olup istatistiksel anlamlı fark saptanmıştır (p<0,001). BHRHK, PRHK ve KRHK ile NBDT grupları karşılaştırıldığında NBDT'de daha yüksek ASP immünreaktivitesi izlenmiştir. BHRHK ve KRHK ile NBDT arasında, BHRHK ile PRHK arasında istatistiksel anlamlı fark bulunmuştur(p<0,001). PRHK'da ASP immünreaktivitesi daha fazla izlenmiştir. ASP ekspresyonu NBD'de yalnızca tübüllerde görülmüştür. Bu çalışma ile PODXL'in BHRHK, KRHK ve onkositomlar için negatif yönde etkin olduğu, ASP'nin ise onkositomlar ile sık görülen RHK'ların ayrımı ve BHRHK ile PRHK ayrımında yararlı bir belirteç olabileceği düşünülmüştür.

Renal cell carcinomas (RCC) are the neoplasm of the urogenital system with the highest mortality rate. More than 80% of renal tumors are RCCs and less than 10% are oncocytomas. The most common RCCs are clear cell RCC, papillary RCC and chromophobe RCC. Oncocytomas are the most common benign renal neoplasms. Podocalyxin (PODXL) is located mainly on the apical surface of podocytes. In addition to its physiological functions, it also plays a role in tumor development. Asprosin (ASP) is an adipokine secreted from adipose tissue. It is associated with ınsulin resistance, obesity and diabetes. Its presence has also been shown in various malignancies. In our study, we aimed to determine the expression levels of Podocalyxin and Asprosin in oncocytoma and frequents of renal cell carcinoma. 60 cases diagnosed with 15 clear cell RCC, 15 papillary RCC, 15 chromophobe RCC, 15 oncocytoma selected from our hospital archives and 15 cases in which normal kidney tissue could be evaluated from non-tumor areas were included in our study. Immunohistochemical PODXL and ASP antibodies were applied to paraffin sections. PODXL immunoreactivity was observed more in the normal kidney tissue group than in the clear cell RCC, papillary RCC, chromophobe RCC and oncocytoma groups, and a statistically significant difference was detected (p<0.001). However, no significant difference was observed between tumor groups. The highest ASP immunoreactivity between the groups was observed in oncocytomas and a statistically significant difference was detected (p <0.001). When clear cell RCC, papillary RCC, chromophobe RCC and normal kidney tissue groups were compared, higher ASP immunoreactivity was observed in normal kidney tissue tubules. A statistically significant difference was found between clear cell RCC, chromophobe RCC and normal kidney tissue tubules, and between clear cell RCC and papıllary RCC (p<0.001). ASP immunoreactivity was observed more in papillary RCC. ASP expression was seen only in tubules in normal kidney tissue. With this study, it was thought that PODXL was negatively effective for clear cell RCC, chromophobe RCC and oncocytomas, and ASP could be a useful marker in distinguishing between oncocytomas and frequent types of RCCs and in differentiating clear cell RCC from papillary RCC.
Evaluation of podocalyxin and asprosin expressions in renal oncocytoma and frequent types of renal cell carcinoma
Keywords: Patoloji