GEBE OLMAYAN İZOLE SIĞIR UTERUS KONTRAKSİYONLARI ÜZERİNE CEFTİOFUR VE MELOXİCAM`IN ETKİLERİ - SAAT, NEVZAT (Fırat Üniveristesi, 2009)
Bu çalışmada üçüncü kuşak bir sefalosporin olan ceftiofur ve nonsteroit antiinflamatuvar olan meloxicam'ın izole gebe olmayan inek ve düve miyometriyumunun spontan kasılmaları üzerine etkileri araştırıldı.Siklusun foliküler döneminde bulunan inek ve düvelerden alınan miyometriyal şeritler, % 95 oksijen % 5 karbondioksit içeren gaz ile sürekli gazlanan, 38?C'deki ve pH'sı 7.4 olan, 5 ml Krebs solusyonu bulunan izole organ banyosuna asıldı. Doksan dakikalık gerime uyum süresi sonunda, düzenli spontan kasılma gösteren şeritlerin kasılmaları, izometrik güç çevirgeci (transducer) kullanılarak 10 dakika süre ile kaydedildi ve bu veriler kontrol olarak kullanıldı. Daha sonra şeritlerin bulunduğu banyo sıvısına 500, kümülatif 1000 ve 2000 µM dozlarında ceftiofur (n=16); veya 0.5, kümülatif 1.0 ve 1.5 µM meloxicam (n=17) ilave edildi. Her doz eklemesinden sonra kasılmalar 10 dakika süreyle kaydedildi. Ceftiofur ve meloxicam'ın 10 dakikalık periyotta, spontan kasılmaların frekans (sıklık), amplitüd (büyüklük) ve eğri altında kalan alan (EAKA) değerleri üzerine etkisi değerlendirildi. Verilerin istatistiksel analizinde Wilcoxon Signed Ranks Testi ve Pearson Korelâsyon Analiz Testi'nden yararlanıldı.İzole organ banyosuna eklenen tüm dozlarda ceftiofur'un kasılmaların sıklığını azalttığı (P<0.05), büyüklüğünü etkilemediği (P>0.05) belirlendi. 500 ve kümülatif 1000 µM ceftiofur ilavesi sonrası EAKA'daki artış istatistikî olarak önemsiz iken (P>0.05), kümülatif 2000 µM sonrası artışın önemli olduğu (P<0.05) tespit edildi.Organ banyosuna eklenen 0.5 µM meloxicam'ın kasılmaların sıklığını artırdığı (P<0.05), kümülatif 1.0 µM'lük dozun sıklığı etkilemediği (P>0.05), kümülatif 1.5 µM ilavenin ise kasılmaların sıklığını belirgin şekilde azalttığı (P<0.05) gözlendi. Ayrıca meloxicam'ın doza bağlı olarak kasılmaların büyüklük ve EAKA'ını da belirgin olarak azalttığı (P<0.05) belirlendi.İn vitro nitelikli olan bu çalışmada, ceftiofur'un tüm dozlarda kasılmaların sıklığını azalttığı, büyüklüğünü etkilemediği, EAKA'ı ise yüksek dozlarda artırdığı; meloxicam'ın ise düşük dozlarda sıklığı artırırken orta dozlarda etkilemediği, yüksek dozlarda azalttığı, tüm dozlarda büyüklük ve EAKA'da belirgin olarak azalmaya yol açtığı söylenebilir. Sonuç olarak ceftiofur ve meloxicam'ın gebelik ve postpartum dönemde kullanılırken bu etkilerinin göz önünde bulundurulmasının klinik açıdan önemli olabileceği kanaatine varıldı.

This study investigated the effects of third-generation cephalosporin ceftiofur and meloxicam on spontaneous contractility of the myometrium isolated from non-pregnant cow and heifer uterus.Myometrial strips were isolated from cows and heifers in follicular phase and suspended in a 5-ml jacketed organ bath filled with Krebs solution at 38?C (pH 7.4) continuously bubbled with 95% oxygen and 5% carbon dioxide. After manifestation of the spontaneous contractions during equilibration period of 90 minutes, isometric contractions were recorded by using isometric force displacement transducer and initial 10 minute was considered as control period. Than, the test substances ceftiofur (500 µM, cumulative 1000 µM and 2000 µM, n=16) and meloxicam (0.5 µM, cumulative 1.0 µM and 2.0 µM, n=17) were added to the tissue bath and evaluated by 10-min intervals. The effects of ceftiofur and meloxicam on amplitude (mg), frequency and area under the contractile curve (AUC) of spontaneous contractions were evaluated by 10 min intervals. Data were statistically analyzed by using the Wilcoxon Signed Ranks Test and Pearson?s Correlation Test.It was determined that all tested doses of ceftiofur reduced the frequency of contractions (P<0.05), did not affect the amplitude (P>0.05). After 500 µM and cumulative 1000 µM ceftiofur, the increase in the AUC found to be statistically insignificant (P>0.05). But after addition of cumulative 2000 µM ceftiofur the increase in the AUC found to be statistically significant (P<0.05).It was determined that application of 0.5 µM meloxicam to the isolated organ bath increased the frequency of contractions (P<0.05), cumulative 1.0 µM doses did not affect the frequency (P>0.05), cumulative 1.5 µM dose significantly reduced the frequency of contractions (P<0.05). Furthermore meloxicam significantly reduced the amplitude and AUC values of the contractions in a dose-dependent manner (P<0.05).In this in vitro study, it was found that all doses of ceftiofur reduced the frequency of contractions, did not affect the amplitude and increased AUC at high doses; low doses of meloxicam increased the frequency, did not affect at median doses, but reduced the frequency at high doses. All doses of meloxicam significantly reduced the amplitude and AUC. It was concluded that considering the effects of the agents observed in this study could be important during their clinical use at pregnancy and postpartum period.
Effects of Ceftiofur and Meloxicam on conctractions of uterine isolated from non-pregnant cows
Keywords: Veteriner Hekimliği; Fizyoloji