TEL EROZYON TEZGAHINDA TEL AŞINMASININ VE YÜZEY PÜRÜZLÜLÜĞÜNÜN DENEYSEL OLARAK İNCELENMESİ VE MODELLENMESİ - TOSUN, NİHAT (Fırat Üniveristesi, 2001)
DOKTORA TEZİ TEL EROZYON TEZGAHINDA TEL AŞINMASININ VE YÜZEY PÜRÜZLÜLÜĞÜNÜN DENEYSEL OLARAK İNCELENMESİ VE MODELLENMESİ Makina Yük. Müh. Nihat TOSUN Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Makina Mühendisliği Anabilim Dalı 2001, Sayfa: 107 Tel erozyon ile kesmenin en önemli performans karakteristikleri, kesilen yüzeyin yüzey pürüzlülüğü, kesme hızı ve kesme aralığıdır. Bu performans karakteristiklerinin mikro ölçekte fiziğinin tespit edilebilmesi için, krater bazında tel elektrot aşınmasının ve iş parçası yüzey pürüzlülüğünün incelemesi gereklidir. Bu çalışmada, tel elektrot üzerinde oluşan krater çapının ve derinliğinin puls süresi, tel ilerleme hızı, gerilim ve dielektrik sıvı püskürtme basıncı ile gösterdiği değişim deneysel ve teorik olarak incelenmiştir. Krater boyutları bir mikroskop yardımıyla ölçülmüştür. Deneylerde, 0.25 mm çapında pirinç tel ve iş parçası malzemesi olarak da Ç 4140 çeliği kullanılmıştır. Yapılan varyans analizi sonucu teldeki krater boyutları, telin ağırlık kaybı ve iş parçası yüzey pürüzlülüğü üzerinde puls süresi ve gerilimin etkisi tel ilerleme hızı ve dielektrik sıvı püskürtme basıncına nazaran daha fazla olduğu saptanmıştır. Elde edilen deney sonuçları grafik olarak sunulmuş, daha önce yapılan çalışmalarla karşılaştırılmış ve regresyon analiz yöntemi kullanılarak matematiksel olarak modellenmiştir. Anahtar kelimeler: Tel erozyon, krater boyutları, tel aşınması, iş parçası yüzey pürüzlülüğü, varyans analizi, regresyon analizi. / ¦"; * \ 4 '*»,.:¦ ı '"¦ Ti I 'f- *¦-.¦ ¦'.>'§¦
Experimental investigation and modeling of wire erosion and surface roughness in wire electrical discharge machine
Keywords: Makine Mühendisliği; Mechanical Engineering