FEN BİLİMLERİ DERSİ ÖĞRETİM PROGRAMI KAPSAMINDA TASARIM ODAKLI DÜŞÜNME UYGULAMALARINA YÖNELİK ORTAOKUL ÖĞRENCİLERİNİN GÖRÜŞLERİ - Koca, Mehmet; Turkoglu, İsmail; Kahyaoglu, Mustafa (My University, 2025)
Günümüz eğitim programlarının hedefleri arasında sadece akademik başarı olmayıp öğrencilerin farklı bakış açıları, yaratıcı yaklaşımları ve özgün çözüm önerileri sunmaları yani tasarım odaklı düşünme becerilerine sahip olmaları da yer almaktadır. Bu araştırmanın amacı, fen bilimleri dersi öğretim programı kapsamında gerçekleştirilen tasarım odaklı düşünme uygulamalarına yönelik ortaokul öğrencilerinin görüşlerini ortaya koymaktır. Araştırma, nitel araştırma yöntemlerinden durum çalışması deseni ile gerçekleştirilmiştir. Araştırma 2021– 2022 eğitim öğretim yılında Malatya ili Battalgazi ilçesinde bulunan iki farklı devlet ortaokulunda öğrenim gören 7. sınıf öğrencileri ile gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın çalışma grubunu, amaçlı örnekleme yöntemine göre belirlenen toplam 18 öğrenci oluşturmaktadır. Araştırmanın uygulama süreci 8 hafta (iki ay) sürmüştür. Araştırmada veriler yarı yapılandırılmış görüşme formu ile toplanmıştır. Veriler içerik analizi yöntemi ile analiz edilmiştir. Bulgularda, tasarım odaklı düşünme uygulamaları gerçekleştiren ortaokul öğrencilerinin el becerilerini geliştirme, eğlenerek öğrenme, derse olan ilgiyi artırma, grup çalışmasını sağlama, özgüveni geliştirme ve kalıcı öğrenmeyi sağlama gibi öğrenmeye katkı sağladığına ilişkin bazı olumlu görüşlere sahip olduğu ancak prototip (ürün) oluşturamama, grup içi uyumsuzluklar, yapamama veya yetiştirememe endişesi gibi bazı zorlukların da olduğu yönünde olumsuz bazı görüşlere sahip olduğu tespit edilmiştir. Buna göre ortaokul öğrencilerinin fen bilimleri dersi öğretim programı kapsamında yapılan tasarım odaklı düşünme uygulamalarına yönelik öğrenmeye katkı sağlama, beğenme, etkinliklere katılıma istekli olma gibi görüşlere sahip olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Bu sonuçlara dayanarak tasarım odaklı düşünme uygulamalarının öğrenci görüşleri doğrultusunda fen öğretimine sunduğu katkılar göz önünde bulundurularak fen bilimleri dersi öğretim programına entegre edilmesi ve derslerde kullanımının yaygınlaştırılmasına yönelik bazı öneriler sunulmuştur.
Keywords: Tasarım odaklı düşünme; Öğrenci Görüşleri; Fen Bilimleri Öğretim programı