KATILIM BANKACILIĞI İLE KONVANSİYONEL BANKACILIK SİSTEMİNİN SWOT ANALİZİ YÖNTEMİYLE KARŞILAŞTIRILMASI - EROĞLU, LEVENT (Fırat Üniveristesi, 2019)
Katılım Bankaları esas itibariyle faizin olmadığı bir hizmet anlayışına sahip bankalardır. Bu amaç doğrultusunda, "Faizsiz Banka" ve "İslam Bankası" adları ile Müslüman ülkelerde "ribanın haram olmasına" bağlı olarak, faizli işlem yapmak istemeyen mevduat sahiplerinin de bankacılık faaliyetlerine katılmasını sağlamak üzere, 1960'lı yıllardan itibaren kurulmaya başlamıştır. Ülkemizde 15.12.1983 tarihli Kararname ile faizsiz esaslara göre çalışan Özel Finans Kurumları, Katılım Bankaları çalışmalarının başlangıcı kabul edilmektedir. Katılım Bankaları, Türkiye'de de faizli işlem yapmak istemeyen mevduat sahiplerinin ihtiyaç ve beklentilerine cevap verebilecek bir modeldir. Katılım Bankaları, İslami usul ve esaslara göre belirlenen fon toplama ve bu toplanan fonların kullandırılma işlemleri ile konvansiyonel bankacılık sisteminden ayrıştığı yönleri olmakla birlikte bu bankaların kuruluş esasları açısından yapamayacağı, bazı faaliyetlerde de bulunabilmektedir. Bu çalışmanın amacı, Katılım Bankaları'nın tüm yönleriyle incelenerek daha bilinir hale gelmesini sağlamaktır. Aynı zamanda bu bankaların, konvansiyonel bankacılık sistemi ile karşılaştırılarak artı ve eksi yönlerinin tespit edilmesi ve sonuçların değerlendirilmesi hedeflenmektedir.

Participation Banks have a service understanding without interest. In line with this purpose, the Bank started to be established in the 1960s in order to allow depositors who do not want to carry out interest-bearing transactions, due to the fact that interest in the Muslim countries is forbidden under the names "Interest-Free Bank" and "Islamic Bank". With the decree dated 15.12.1983 in our country, Private Finance Institutions working on interest-free basis are accepted as the beginning of the works of Participation Banks. Participation Banks in Turkey is a model that can meet the needs and expectations of the depositors who don't want to be interest-bearing transactions. However "Participation Banks" have different aspects of fund collection determined according to Islamic procedures and principles, and the disbursement of these collected funds from the conventional banking system, they may also perform some activities that these banks cannot perform in terms of establishment principles. The aim of this study is to make the Participation Banks become more known by examining all aspects. At the same time, it is aimed to determine the pros and cons of these banks by comparing them with the Conventional Banking System and to evaluate the results.
Comparison of participation banking and conventional banking system with swot analysis method
Keywords: İşletme; Bankacılık