Atık Mermer Tozu ve Cam Lif Katkılı Betonun Mekanik ve Fiziksel Özellikleri Üzerine Karbonatlaşmanın Etkisi - Gülan, Leyla; Yıldız, Servet; Keleştemur, Oğuzhan (My University, 2016)
Bu çalışmada atık mermer tozu ve cam lif katkılı betonun mekanik ve fiziksel özellikleri üzerine karbonatlaşmanın etkisi incelenmiştir. Bu amaçla, ağırlıkça 0.25, 0.50, 0.75, ve 1 kg/m3 oranlarında cam lif içeren beton numunelerine hacimce %25, %50, %75 ve %100 oranlarında filler malzemesi ile yer değiştirecek şekilde mermer tozu ilave edilerek 25 farklı beton serisi hazırlanmıştır. Elde edilen numuneler üzerinde porozite, kılcal su emme, ultrases geçiş hızı, basınç dayanımı ve yarmada çekme dayanımı deneyleri yapılarak, karbonatlaşma deneyi sonrası meydana gelen değişimler belirlenmiştir. Yapılan çalışma neticesinde, karbonatlaşma deneyi sonrası numunelerin, porozite, kapilarite, basınç ve yarmada çekme dayanımı değerlerinde azalma, ultrases geçiş hızı değerinde ise artış olduğu tespit edilmiştir.
Keywords: İnşaat Mühendisliği