BİR TEKSTİL FABRİKASINDA İKLİMLENDİRME SİSTEMİNE AİT HAVA BOŞALTIM ODALARINDA OLUŞAN HAVA AKIMI YARDIMIYLA ELEKTRİK ENERJİSİ ELDE EDİLMESİ - KARLIK, ONUR (Fırat Üniveristesi, 2022)
Son yıllarda enerji elde etmek için fosil yakıtların kullanılması ve bu yakıtların çevreye verdiği zararlardan dolayı, insanlar yenilenebilir enerji kaynaklarını kullanmaya yönelmişlerdir. Rüzgâr enerjisi de bir yenilenebilir enerji kaynağı olarak büyük ölçekli santrallerde üretilerek enerjinin çeşitlendirilmesine yardımcı olmuştur. Bu çalışmada, bir fabrikadaki hava iklimi sayesinde toz ve lif uçuntusu içeren iç ortam havası emiş motorları tarafından dış ortama salınırken, fan odasına yatay eksenli bir rüzgâr türbini yerleştirilerek enerji üretilmesi amaçlanmıştır. Elde edilecek enerji işletme için de uygun alanlarda kullanılmıştır. Yapılan bu tez çalışmasında işletmelerde bu güne dek tüketim elemanı olarak görülen iklimlendirme sistemlerine bir kaynak görevi üstlendirilmiştir. Hava hızının sürekli olduğu ve kumaş dokuma işletmesi çalıştığı zaman kesintisiz bir hava akımını kullanacak rüzgâr türbini sayesinde çalışma yapılan işletmede yenilenebilir enerji kullanımı için yeni bir metot geliştirilmiştir. Genelde dış ortamda görmeye alışık olunan rüzgâr türbinini, kapalı alanda atık hava hızı yardımıyla döndürülerek elektrik enerjisi elde edilmiştir.

In recent years, people have tended to use renewable energy sources due to the use of fossil fuels to obtain energy and the damage of fossil fuels to the environment. Wind energy, as a renewable energy source, has been produced in large-scale power plants and has helped to diversify energy. In this study, it is aimed to generate energy by placing a horizontal axis wind turbine in the fan chamber while indoor air containing dust and fiber fly is released to the outside environment by the suction motors thanks to the air climate in a factory. The energy to be obtained was also used in suitable areas for operation. In this thesis study, it has undertaken the task of a source for the air conditioning systems, which have been seen as a consumption element in the enterprises until today. A new method has been developed for the use of renewable energy in the plant, thanks to the wind turbine that will use an uninterrupted air flow when the air speed is continuous and the fabric weaving plant operates. Electrical energy was obtained by rotating the wind turbine, which is generally used to be seen outdoors with the help of the waste air velocity in the closed area.
Obtaining electrical energy with the aid of air flow formed in the air release chambers of the air conditioning system in a textile factory
Keywords: Mekatronik Mühendisliği