ATEROSKLEROTİK KORONER KALP HASTALIKLARINDA SOL VENTRİKÜL DUVAR HAREKETLERİNİN TRANSÖZEFAGİYAL ATRİYAL PACİNG (TAP) İLE STRES EKOKARDİYOGRAFİK OLARAK İNCELENMESİ VE KONTRAST VENTRİKÜLOGRAFİ İLE KARŞILAŞTIRILMASI - YILDIRIM, AHMET (Fırat Üniveristesi, 1994)
Bu çalışmada, koroner arter hastalığı anjiografîk olarak gösterilmiş 16 erkek ve 3 kadın olmak üzere toplam 19 hastada sol ventrikül duvar hareketleri Transözefagiyal atriyal pacing (TAP) ile stres ekokardiyografik olarak incelenmiş ve kontrast ventrikülografî sonuçlan ile karşılaştırılmıştır. Sonuçların karşılaştırılmasında X2 (Ki-Kare) testi kullanılmıştır. 19 olgunun hem TAP öncesi, hem de TAP sonrası (100/dk hızda) hipokinetik segment sayısı kontrast ventrikülografı'den daha fazla bulunmuş (p<0.025); akinezi, diskinezi ve anevrizma arasında fark bulunamamıştır. TAP sonrası 140/dk hızda ise hipokinetik segment sayısı daha da artmış olup (p<0.001), hipokinetik segmentlerin bir kısımda akinetik hale gelmiştir. TAP sonrası ekokardiyografîde yalnızca 140/dk hızda kontrast ventriküiografiye göre anlamlı olarak fazla akinetik segment tespit edilmiştir (p<0.01). Diğer taraftan TAP sonrası 140/dk hızda akinetik segment sayısındaki artış hem TAP öncesi, hemde TAP sonrası 100/dk ve 120/dk hızdaki ekokardiyografik değerlendirmeye göre _ anlamlı bulunmuştur (p<0.01). TAP öncesi yapılan ekokardiyografik değerlendirmede, daha önce yapılan ventrikülografilerinde duvar hareketleri normal olarak değerlendirilen 10 olgudan 8'inde değişik segmentlerde duvar hareket bozukluğu tespit edilirken, 2 olguda kontrast ventrikülografiyle uyumlu olarak duvar hareket bozukluğu gözlenmedi. Ventrikülografî ile duvar hareket bozukluğu görülen 9 olguda ise, ekokardiyografik olarakta duvar hareket bozukluğu tespit edildi. TAP sonrası yapılan ekokardiyografik değerlendirmede ise, ventrikülografisi normal olarak değerlendirilen 10 olgudan 9'unda duvar hareket bozukluğu görüldü. Ancak bir olguda bu metotla da duvar hareket bozukluğu tespit edilemedi. Ventrikülografisinde duvar hareket bozukluğu tespit edilmiş olan 9 olgunun tümünde ventrikülografideki gibi duvar hareket bozukluğu gözlendi. Ancak hipokinetik olanların akinetiğe değiştiği görüldü. Bu metodun sensitivitesi %94 olarak bulunmuştur. Çalışmamızda; kontrast ventrikülografî ile duvar hareketleri normal olarak değerlendirilen olgularda bile TAP ile stres ekokardiyografi'nin önemli koroner arter hastalıklarında duvar hareket bozukluğunu ortaya koymakta kontrast ventrikülografî'den daha hassas bir yöntem olduğu kanaatine varılmıştır. 48
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Kardiyoloji; Cardiology