Mardin ili zeytin bahçelerindeki örümcek (Araneae) türlerinin belirlenmesi - Kaplan, Mehmet; Danışman, Tarık; Alaserhat, İsmail; Özgen, İnanç (Türkiye Entomoloji Derneği, 2017)
Bu çalışma Mardin ili zeytin bahçelerinde bulunan örümcek faunasının belirlenmesi amacıyla 2009-2011 yılarında yürütülmüştür. Bitki organları üzerinde bulunan örümceklerin toplanmasında steiner hunisi kullanılmıştır. Örümcek türleri belirlemek için Nisan ayından Ekim ayına kadar 15 günde bir rastgele seçilen 20 ağaca (her ağacının 5 dalına, toplamda 100 darbe olacak şekilde) darbe yapılmıştır. 24 cinse ait toplamda 257 örnek toplanmış olup, bu örneklerden 12’si erkek, 30’u dişi, 215’i de nimf olarak değerlendirilmiştir. Araneae takımından Araneidae (4), Clubionidae (1), Dictynidae (1), Eutichuridae (1), Gnaphosidae (1), Linyphiidae (2), Philodromidae (1), Prodidomidae (1), Salticidae (7), Theridiidae (3), Thomisidae (4) familyalarına ait 26 örümcek türü tespit edilmiştir. Ayrıca zeytin bahçelerinde Salticidae (%27), Araneidae (%15,5), Thomisidae (%15,5) ve Theridiidae (%11,5) familyalarına ait türlerin yaygınlık ve yoğunluk yönünden önemli oldukları tespit edilmiştir.

This study was carried out in order to determine spider fauna in olive orchards of Mardin province in 2009-2011 years. Steiner funnel was used for collect spider species on plant organs. In order to determine of spider species, 20 randomly selected trees (five branches per tree, 100 strokes in total) were made beating every 15 days from April to October. A total of 257 specimens belonging to 24 genera were collected. 12 of them were males, 30 were females and 215 were nymph. 26 species belonging to 11 families, Araneidae (4), Clubionidae (1), Dictynidae (1), Eutichuridae (1), Gnaphosidae (1), Linyphiidae (2), Philodromidae (1), Prodidomidae (1), Salticidae (7), Theridiidae (3) and Thomisidae (4), were determined. It has also been determined that these spider species belonging to families Salticidae (27%), Araneidae (15.5%), Thomisidae (15.5%) and Theridiidae (11.5%) were important in terms of their prevalence and abundance in olive gardens.
The determination of spider species (Araneae) in olive orchards of Mardin province