İSLAMİ FİNANSAL ARAÇLARIN FİNANSAL PİYASALARDAKİ KONUMUNUN İNCELENMESİ - ŞAĞBANŞUA, SAMET (Fırat Üniveristesi, 2015)
Bu çalışmada İslami finans ve İslami finansın günümüz piyasalarındaki yeri incelenmiş; gelecek yıllara yönelik tahminler analiz edilmiştir. Bunun yanında İslami finansın sunmakta olduğu alternatif enstrümanlar irdelenerek klasik enstrümanlarla olan farklılıkları ortaya konmuştur. Çalışmanın birinci bölümünde İslami finans kavramı ele alınmış; tarihçesi, teorik altyapısı, dünyadaki ve Türkiye'deki konumu ayrı ayrı incelenmiştir. Bu anlamda katılım bankacılığı, sigortacılık (tekafül) ve İslami sermaye piyasaları özelinde bilgiler paylaşılmıştır. Ayrıca İslami finansın geleneksel finans arasındaki farklar sunularak kavramların ayrıştırılmasına çalışılmıştır. İkinci bölümde İslami finans sisteminin en çok ilgi gören ürünlerinden biri olan sukuk sertifikaları hakkında temel bilgiler ortaya konarak detaylandırılmıştır. Burada da klasik bonolar ile sukuk sertifikaları arasındaki farklılıklar ortaya konulmuştur. Üçüncü bölümde ise bazı sukuk uygulamaları ile beraber İslami finans ve geleneksel finans kuruluşlarının sundukları getirileri ve finansman maliyetlerinin yanı sıra tüm bankacılık sektörüyle karşılaştırmalı olarak katılım bankalarının rasyo analizleri sunulmuştur. Anahtar Kelimeler: İslami Finans, Katılım Bankacılığı, Tekafül, İslami SermayePiyasaları, Sukuk

In this study, Islamic finance and its place in current markets are studied in this research and forecasts for future are analyzed. Alternative instruments of islamic finance are also discussed and their differences from the traditional instruments are presented. In the first chapter, islamic finance is discussed with its history, theoretical framework, its place in the world and Turkey. In particular, information on participatory banking, insurance (takaful), and islamic capital markets are presented in this context. Moreover, by providing the differences between islamic finance and traditonal finance, it is aimed to clarify the concepts. In the second chapter, sukuk certificate which is one of the most popular products of the islamic finance systems, is elaborated on by providing fundamental information on it. The differences between classic bonds and sukuk certificates are also presented. In the third chapter, some sukuk applications and the benefits of islamic finance institutions and traditonal financial institutions presented along with the ratio analyses of participatory banks in comparison with the rest of banking industry. Keywords: Islamic Finance, Participation Banking, Takaful, Islamic Capital Market, Suku
Analysis of İslamic finance instruments' position in financial markets
Keywords: Maliye; Bankacılık; İşletme