Silindirik bir boruda iki fazlı akış dinamiğinin incelenmesi - Yoğurtçu, Hakan; Kamisli, Fethi (My University, 2004)
İki fazlı akış sistemlerinden biri de gaz yardımıyla sıvının yer değiştirmesi olayıdır. Bu akış türünde dairesel veya dairesel olmayan kesit alanına sahip bir boru içerisindeki sıvı kendisinden daha az viskoz olan bir akışkan (gaz) yardımıyla yer değiştirmektedir. Bu yer değiştirme olayında gaz sıvı ile dolu geometri içerisinde ileri doğru hareket ederken, arkasından cidarlarda biriken bir miktar sıvı bırakır. Bu çalışmada 5.3 mm iç çapa sahip cam boru içerisindeki CMCNa kullanılarak hazırlanmış Newtonian olmayan sıvının (Pseudo plastik akışkan) hava yardımıyla yer değiştirmesi olayı farklı sıcaklıklarda incelendi. Boru cidarında biriken Newtonian olmayan akışkan kesri Capillary, Ca, sayısının fonksiyonu olarak farklı sıcaklıklarda belirlendi. Ca sayısındaki artma ile boru duvarında biriken sıvı kesrinin asimptotik olarak arttığı görüldü. Ayrıca artan sıcaklıkla boru duvarında biriken sıvı kesri azalırken, çözelti konsantrasyonundaki artma ile sıvı kesrinin arttığı görüldü.
Keywords: Fizik; Akışkanlar ve Plazma; Fizikokimya; Mühendislik; Kimya