Yağ İkame Maddesi Olestra ve Beslenme Açısından Önemi - Çakmak, Ömer; Çalıcıoglu, Mehmet (My University, 2021)
Olestra, gıda endüstrisinde yağ ikame maddesi olarak bilinen sakkaroz polyesteridir. Ticari markaadı Olean’dur. Kalori ve enerji içermez. Bu nedenle hem hayvansal ve bitkisel yağlardan zengindiyetlerin tüketilmesi hem de fiziksel egzersiz yetersizliği sonucu günümüzün bir sağlık problemiolan obezite riskini azaltmada önemli bir yağ ikame maddesidir. Geleneksel katı ve sıvı yağlarabenzeyen tat, lezzet ve pişirme özelliğine sahiptir. Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) tarafındanolestranın kullanımı düşük yağ içerikli (paketlenmiş hazır tuzlu atıştırmalıklar, patlamış mısır vepatates cipsi gibi) sıınırlı sayıda gıdaların üretiminde kullanılmak üzere onaylanmıştır. Olestra ileilgili insan ve hayvanlar üzerinde çok sayıda yapılan araştırmalar sonucunda olumlu görüşler olsada olumsuz görüşlerde bulunmaktadır. Olestra, yağda eriyen vitamin A, D, E ve K’nın emilimineengel olmaktadır. Buna karşın, sindirim sisteminden emilemediğinden dolayı kilo ve serum kolestrol düzeyinde artış meydana gelmemektedir. Aynı zamanda olestranın toksik, karsinojenik, teratojenikve mutajenik etkisi bulunmamaktadır. Olestra, toprak ve atıklardan izole edilen aerobikmikroorganizma ve mantarların etkisiyle çevreden yok edilebilmektedir.
Keywords: Beslenme ve Diyetetik