Saccharomyces cerevisiae’de Hidrojen Peroksit ile Oluşturulan Oksidatif Hasara Karşı Karadut (Morus nigra L.) ve Kızılcık (Cornus mas L.)’ın Bazı Moleküler Biyolojik ve Biyokimyasal Parametreler Üzerine Etkisi - Beyaz, Seda; Dalkilic, Lütfiye Kadioglu; Gök, Özlem; Aslan, Abdullah (My University, 2020)
Eski çağlardan beri hastalıkların önlenmesinde ve tedavi edilmesinde birçok bitki türünde yararlanılmıştır. Sonyıllarda yapılan epidemiyolojik çalışmalar, karadut ve kızılcık meyvelerinin sağlığın korunması açısından oldukçaönemli rollerinin olduğunu ortaya koymuştur. Karadut, antioksidan ve serbest radikalleri yakalama özelliğisayesinde güçlü terapötik etkiye sahiptir. Kızılcık (Cornus mas L.) meyvesinin fizikokimyasal ve antioksidanözelliklerinin yanı sıra yüksek oranda antosiyanin, fenolik bileşik ve askorbik asit içeriğine de sahip olduğubilinmektedir. Ayrıca, antienflamatuar, antihistaminik, antialerjik ve antimikrobiyal gibi özellikleribulunmaktadır. Bu çalışmada, karadut (Morus nigra L.) ve kızılcık (Cornus mas L.) meyvelerinin koruyucuetkisinin moleküler biyolojik ve biyokimyasal parametreler yönünden karşılaştırılması amaçlanmıştır. Buçalışmada 6 grup oluşturulmuştur. Gruplar: (i) Kontrol grubu; (ii) Karadut grubu; (iii) Kızılcık grubu; (iv) Karadut+ Kızılcık grubu (v) H2O2 grubu; (vi) Karadut + Kızılcık + H2O2 grubu. Saccharomyces cerevisiae kültürleri 1saat, 3 saat, 5 saat ve 24 saat boyunca 30 °C'de geliştirildi. Hücre gelişimi ve lipit peroksidasyonu MDA(malondialdehit) analizleri spektrofotometre ile belirlendi. Total protein değişiklikleri SDS-PAGE elektroforeziile tespit edildi ve Bradford metodu ile hesaplandı. Elde edilen sonuçlara göre; H2O2 grubu ile kıyaslandığında,Karadut + Kızılcık + H2O2 grubunda (1, 3, 5 ve 24 saat) hücre gelişimi ve total protein sentezi artarken, MDAdüzeyi azalış göstermiştir. Sonuç olarak karadut ve kızılcık Saccharomyces cerevisiae kültüründe oksidatif hasarıazaltmasının yanı sıra, hücre büyümesini ve total protein sentezini teşvik edici bir role sahiptir.
Keywords: Biyoloji; Bahçe Bitkileri; Kimya; Tıbbi