PLAZMA İÇİNDEKİ ALFVEN DALGALARI - CANYILMAZ, MURAT (Fırat Üniveristesi, 2001)
YÜKSEK LİSANS TEZİ PLAZMA İÇİNDEKİ ALFVEN DALGALARI Murat CANYILMAZ Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Fizik Anabilim Dalı 2001, Sayfa: 51 Bu tezde, soğuk plazma içinde düşük frekanslarda ortaya çıkan Alfven dalgasının hızı ve kırılma indisi çarpışmasız (v = O) ve çarpışmalı (v = O) ortamlar için çalışılmıştır. Alfven dalgasının hızı ve kırılma indisinin yükseklik ve günlük değişimleri incelenmiştir. Alfven kırılma indisi yoğunlukla doğru orantılı olarak değişirken, Alfven dalgasının hızı yoğunlukla ters orantılı olarak değişmektedir. Kırılma indisinin en büyük değeri yaklaşık 300 km yükseklikte görülmektedir. Alfven dalgasının hızı 100 km' den 300 km'ye kadar azalmakta («2.2x1 05 m/sn) daha sonra yükseklikle artmaktadır. Kırılma indisi, öğle saatlerinde maksimum değerine ulaşırken, Güneş'in doğuşu sırasında minimum olmaktadır. Dalganın hızı, Güneş'in doğuşu sırasında en büyük, öğle saatlerinde en küçüktür. ANAHTAR KELİMELER : Alfven Dalgası, Kırılma İndisi, İyonküre, Yoğunluk

SUMMARY Masters Thesis ALFVEN WAVES IN THE PLAZMA Murat CANYILMAZ Fırat University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Physics 2001, Page: 51 In this thesis, the velocity and refractive index of the Alfven waves which occurs at low frequencies in the cold plasma have been studied for collision (v = 0) and collisionless (v = 0) cases. The altitudinal and diurnal variations of the velocity and refractive index of the Alfven waves have been investigated. The Alfven refractive index changes proportional with density, while the Alfven velocity changes inversely proportional with density. The maximum value of the refractive index has been obtained at about 300 km height. The velocity of the Alfven wave decreases from 100 km to 300 km («2.2x1 05 m/s), then the velocity increases with the height. The refractive index takes maximum value at noon times and becomes minimum at sunrise. The sunrise is maximum at sunrise and minimum at noon times. KEYWORDS : Alfven Waves, Refractive index, ionosphere, Density
Alfven waves in the plasma
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Fizik ve Fizik Mühendisliği; Physics and Physics Engineering