MULTİPL SKLEROZLU HASTALARDA SİRTUİN 7, SEMA 3A, SEMA 3F GEN EKSPRESYONLARININ BELİRLENMESİ - ÇETİN, FETİ (Fırat Üniveristesi, 2020)
Bu çalışmada, multipl skleroz (MS)'lu hastaların BOS ve kan örneklerinde SIRT7, SEMA3A ve SEMA3F gen ekspresyon düzeylerini saptayarak hastalığın patogenezine katkılarınının belirlenmesi amaçlandı. SİRTUİN7 (SIRT7), DNA hasarını zayıflatmaya ve dolayısıyla genetik stres koşullarında hücresel sağkalımı artırmaya yardımcı olabilir. Bazı kanser hastalarında, SIRT7 yüksek oranda eksprese edilir, bu da onun bir onkogen olabileceğini düşündürmektedir. Semaforinler hücreler arası bir sinyal proteini ailesi olup, çoğu aksonal rehber molekülü olarak görev yapmaktadır. Semaforinler en önemli oligodentrosit progenitör hücre (OPC) rehber moleküllerdir. Hastalık grubu olarak MS tanısı almış hastalar ile MS hastalığı olmayan kontrol grubu kişiler seçilmiş olup bu kişilerin BOS ve kan örneklerinden total RNA izolasyonu yapılarak ACTB, SEMA3A, SEMA3F ve SIRT7 gen ekspresyon düzeyleri çalışıldı. Çalışmaya 31 hasta, 28 kontrol grubu olarak gönüllü 59 birey dahil edilmiştir. Beyin Omurilik Sıvısı ve kan örneklerinden elde edilen RNA örneklerinden SIRT7, SEMA3A ve SEMA3F genleri ve endojen kontrol için de ACTB geni kullanılarak gen ekspresyon düzeyleri RT-PCR yöntemi ile elde edildi. Hasta ve kontrol grubundan aldığımız kan örneklerindeki SIRT7 gen ekspresyon düzeyleri karşılaştırıldığında, hasta grubunda 1,86 kat artış gözlemlendi (up-regüle). BOS örnekleri karşılaştırıldığında, hasta grubunda SIRT7 gen ekspresyonunda 5 kat artış (up-regüle), SEMA3A için 36 kat, SEMA3F için ise 17 kat artış olduğunu saptandı. Hasta grubu kan örneklerindeki gen ekspresyon düzeyleri, SEMA3A'da 161 kat artış (up regüle), SEMA3F'de ise 69 kat artış olsa da kontrol grubuna göre down regüle olarak bulundu. Bu çalışmada MS hastalarında SIRT7, SEMA3A ve SEMA3F'nin gen ekspresyon düzeylerinde, kan örneklerinde daha belirgin olmak üzere anlamlı artış görüldü. Sonuç olarak, BOS örneğine gerek kalmadan kan örneğinden alınacak numunelerde bu genlerin ekspresyon düzeyleri bakılarak hastalığın progresyonunun takip edilmesine olanak sağlanabilir. Ancak SIRT7, SEMA3A ve SEMA3F gen fonksiyonlarının MS ile ilişkisini ortaya koymak için daha geniş çalışmalara ihtiyaç duyulmaktadır. Anahtar kelimeler: Multipl skleroz, Gen ekspresyonu, Semaforin, Sirtuin

In this study, we aimed to contribute to the pathogenesis of the disease by studying SIRT7, SEMA3A and SEMA3F gene expression levels in the cerebrospinal fluid (CSF) and blood samples of multiple sclerozis (MS) patients. SIRTUIN7 (SIRT7) can help weaken DNA damage and therefore increase cellular survival under genetic stress conditions. In some cancer patients, SIRT7 is highly expressed, suggesting it may be an oncogene. Semaphorins are a family of intercellular signal proteins, most of which act as axonal guide molecules. Semaphorins are the most important oligodendrocyte progenitor cell (OPC) guide molecules. Patients diagnosed with MS as the disease group and control group without MS disease were selected and ACTB, SEMA3A, SEMA3F and SIRT7 gene expression levels were studied by performing total RNA isolation from CSF and blood samples. The study included 59 volunteers as 31 patients and 28 control groups. Gene expression levels were obtained by RT-PCR method using SIRT7, SEMA3A and SEMA3F genes from RNA samples obtained from Cerebrospinal Fluid and blood samples, and ACTB gene for endogenous control. When the SIRT7 gene expression levels in the blood samples taken from the patient and control groups were compared, 1.86-fold increase was observed in the patient group (up-regulated). When CSF samples were compared, it was found that there was a 5-fold increase (up-regulated) in SIRT7 gene expression in the patient group, a 36-fold increase in SEMA3A and a 17-fold increase in SEMA3F. Although gene expression levels in the blood samples of the patient group, 161 times increase in SEMA3A (up regulated) and 69 times increase in SEMA3F, it was found down-regulated compared to the control group. In this study, a significant increase was observed in the gene expression levels of SIRT7, SEMA3A and SEMA3F in MS patients, with a more pronounced blood sample. As a result, the expression levels of these genes can be monitored in samples to be taken from the blood sample without the need for a CSF sample, and the progression of the disease can be followed. However, larger studies are needed to reveal the relationship of SIRT7, SEMA3A and SEMA3F gene functions with MS. Keywords: Multipl Sclerosis, Gene Expression, Semaphorin, Sirtuin
Determination of sirtuin 7, SEMA 3A, SEMA 3F gene expressions in patients with multiple sclerosis
Keywords: Nöroloji