Murat Nehri’nde (Genç-Bingöl) Avlanan Bazı Cyprinid’lerde Neoechinorhynchus rutili (Müller, 1780) (Acanthocephala)’nin Araştırılması* - Gül, Abdurrrahman; Türk, Cebrahil; İspir, Ünal; Kırıcı, Muammer; Taysı, Mehmet Resit; Yonar, Muhammet Enis (Erciyes Üniversitesi, 2017)
Bu çalışma, Kasım 2010 - Ekim 2011 tarihleri arasında Murat nehri’nde (Genç -Bingöl) avlanan 310 balık (59 Acanthobrama marmid, 23 Leuciscus cephalus, 4 Cyprinus carpio, 3 Mastacembelus sp., 91 Capoeta trutta, 71 Capoe-ta umbla, 28 Chondrostoma regium, 2 Glyptothorax sp., 12 Garra rufa, 7 Alburnus mossulensis ve 10 Barbus lacerta) üzerinde yürütüldü. İncelenen balıklarda Neoechinorhynchus rutili ile enfekte 109 balık tespit edildi (%35.16). N. rutili paraziti L. cephalus, C. trutta, C. umbla ve A. marmid’de (%69.56, %43.95, %43.66 ve %18.64) daha yaygın oranda görülmüştür. Parazit yoğunluğu sırasıyla; C. trutta, C. regium ve C. umbla’da (8.05, 7.75 ve 7.42) daha yüksek görülür-ken C. carpio, Mastacembelus sp., Glyptothorax sp. ve A. mossulensis’de ise N. rutili’ye rastlanmadı.

This study was carried out on a total of 310 fish; 59 Acanthobrama marmid, 23 Leuciscus cephalus, 4 Cyp-rinus carpio, 3 Mastacembelus sp., 91 Capoeta trutta, 71 Capoeta umbla, 28 Chondrostoma regium, 2 Glyptothorax sp., 12 Garra rufa, 7 Alburnus mossulensis and 10 Barbus lacerta caught in Genc Region of Murat river between No-vember 2010 and October 2011. Neoechinorhynchus rutili were encountered in 109 infested fish (35.16%). In general, prevalence of N. rutili was higher in L. cephalus, C. trutta, C. umbla and A. marmid (69.56%, 43.95%, 43.66% and 18.64% respectively) while mean intensity was higher in C. trutta, C. regium and C. umbla (8.05, 7.75 and 7.42 parasi-te/fish, respectively) while C. carpio, Mastacembelus sp., Glyptothorax sp. and A. mossulensis were not recorded N. rutili.
The Investigation of Neoechinorhynchus rutili (Müller, 1780) (Acanthocephala) in Some Cyprinids from Murat River (Genç-Bingöl)