Cam Elyaf Takviyeli Plastik Kompozitlerde Delme Parametrelerinin Deformasyon Faktörüne Etkisinin Araştırılması - Karaca, Faruk (My University, 2016)
Kompozit malzemeler günümüzde birçok sektörde yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. Cam elyaf takviyeli (CETP) kompozit malzemeler bunlardan biridir. Cam elyaf takviyeli plastik kompozit malzemelerin sade plastik malzemeye göre gerek ısıl dayanımının gerekse çekme ve basma dayanımlarının yüksek olması bu malzemelerin tercih edilmesindeki en önemli faktörlerdendir. Her ne kadar cam elyaf takviyeli kompozit malzemelerin birden fazla katmandan oluşmaları bu malzemelerin talaşlı işlenebilirliğini düşürse de özellikle delme işlemi bu malzemeler için yaygın olarak kullanılan bir işleme yöntemidir. Ancak delinen kompozit malzemede deliğin çıkış kısmında meydana gelen deformasyon hasarı en sık karşılaşılan problemlerdendir. Bu bakımdan bu çalışmada deformasyon faktörüne etki eden kesme hızı, ilerleme ve matkap uç açısı gibi delme parametrelerinin etkisi incelenmiştir. En uygun delme parametreleri çoklu regresyon analizi kullanılarak tespit edilmeye çalışılmıştır.
Keywords: Malzeme Bilimleri; Özellik ve Test; İmalat Mühendisliği; Malzeme Bilimleri; Kompozitler