Çingenelerde Yoksulluk ve Sosyal Dışlanma: Malatya Örneği - Fırat, Muhammet; İlhan, Süleyman (My University, 2019)
Çingeneler günümüzde, yoksulluk ve sosyal dışlanmayı çok dramatik biçimde deneyimleyendezavantajlı gruplardan biridir. Giderek yerleşik hayata geçmelerine rağmen, yoksulluk vedışlanmanın nesnesi olmaya devam etmektedirler. Bu çalışmada, Malatya’da yaşayan Çingenelereyoksulluk ve sosyal dışlanma bağlamında yaklaşılmaktadır. Bu kapsamda, Çingenelerdeki yoksullukve sosyal dışlanma; etnisite, yoksulluk nedenleri, göç ve göçe bağlı sorunlar, eğitim hizmetlerindenyeterince yararlanamama, istihdam olanaklarına yeterince ulaşamama ya da güvencesiz çalışma,sosyal güvenlik ağlarından yoksun olma, sosyal yardımlardan faydalan(ama)ma, sağlıksızkonutlarda yaşama, ayrımcılık vb. dezavantajları içermektedir. Araştırmada, Çingenelerin hemkültürel hem de sosyo-ekonomik açıdan “dezavantajlı bir grup” olduğu, yoksulluk ve sosyaldışlanmayı şiddetli bir şekilde deneyimlemelerinde kendi paylarının da bulunduğuna inandıklarısaptanmıştır.
Keywords: Arkeoloji; Sosyal Çalışma; Kriminoloji ve Ceza Bilimi; Etnik Çalışmalar; Kültürel Çalışmalar