GENLEŞTİRİLMİŞ PERLİT TAKVİYELİ FARKLI MATRİSLERLE METAL KÖPÜK ÜRETİMİ VE KARAKTERİZASYONU - AYDIN, SEZGİN (Fırat Üniveristesi, 2017)
Bu çalışmada Al ve Al6061 matrisleri farklı ağırlık oranlarında ve farklı boyutlarda genleştirilmiş perlit takviyesi ile ve toz metalurjisi yöntemi kullanılarak numuneler üretilmiştir. Bu numunelerde köpürtme ajanı olarak TiH2 kullanılmıştır. Üretilen numuneler belirli sıcaklıkta bekletilerek köpürtülmüştür. Hazırlanan numunelere farklı oranlarda genleştirilmiş perlit takviye edilerek, takviyenin köpük stabilizasyonuna etkisi incelenmiştir. Üretilen numunelerin yoğunlukları belirlenmiş, SEM, Isıl İletim Katsayısı, Mekanik Testler ve Mikro Yapı analizleri yapılmıştır. Yapılan çalışmalar sonucunda genleştirilmiş perlit takviyenin köpük malzemede hücre stabilizasyonu sağladığı görülmüştür. Köpük oluşumunda, köpürtme süresi, takviye boyutu ve oranı, sıcaklık ve köpürtücü madde özelliklerinin köpük oluşumunu etkileyen başlıca parametreler olduğu tespit edilmiştir. Anahtar Kelimeler: Metal Köpük, Alüminyum, Al6061, Genleştirilmiş perlit, TiH2

In this study, Al and Al6061 matrices were produced in different weight ratios and in different sizes by using expanded perlite reinforcement and powder metallurgy method. TiH2 was used as the foaming agent in these samples. The produced samples are frosted at a certain temperature. The prepared specimens were reinforced at different ratios with the expanded perlite, and the effect of the stabilization of the reinforcement was investigated. The densities of the produced samples were determined, SEM, Thermal Conductivity Coefficient, Mechanical Tests and Microstructure analyzes were made. As a result of the studies carried out, it has been found that the expanded perlite supplements provide cell stabilization in the foam material. In foaming, it has been determined that the foaming time, reinforcement size and ratio, temperature and foaming properties are the main parameters affecting foam formation. Keywords : Metal Foam, Aluminum, Al6061, Expanded Perlite, TiH2
Metal foam production and characterization of different matrices reinforced with expanded perlite
Keywords: Metalurji Mühendisliği