ULUOVA'DA JEOMORFOLOJİK ANA BİRİMLERLE ARAZİ KULLANIMI ARASINDAKİ İLİŞKİLER - ŞENGÜN, M. TANER (Fırat Üniveristesi, 2000)
Yüksek Lisans Tezi M. Taner ŞENGÜN Uluova'da Jeomorfolojik Ana Birimlerle Arazi Kullanımı Arasındaki İlişkiler Fırat Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Coğrafya Ana Bilim Dalı 2000, 120 Sayfa Uluova, Doğu Anadolu Bölgesinin Yukarı Fırat Bölümünde, Güneydoğu Toros Kıvrım Sistemi içerisinde yer alan tektonik kökenli bir çöküntü ovasıdır. Uluova, Tarih öncesi çağlardan beri pek çok medeniyetlerin kurulduğu çeşitli sosyal ve ekonomik faaliyetlerin gerçekleştirildiği, Türkiye'nin önemli bir ziraat alanıdır. Bugün de I. sınıf tarım arazilerine sahip verimli ova tabanı üzerinde zengin bir ürün çeşitliliği vardır. Uluova'da arazi kullanımı üzerinde büyük oranda fiziki şartlar etkilidir. Çalışma alanındaki ana jeomorfolojik birimler ; dağlık alanlar, alçak ve yüksek platolar, ovalar, birikinti koni ve yelpazeleri, etek düzlükleri, vadiler, akarsu sekileri ve boğazlardır. İnceleme alanındaki arazi kullanım durumuna bakıldığında; dağlık alanların daha çok otlak, ağaçlandırma alam ve çıplak kayalık olarak, platoların ve etek düzlülderinin kuru tarım alam olarak, birikinti konilerinin yukarı kısımlarının bağ- bahçe, aşağı kısımlarının taşkın alam olarak kullanıldığı, ova tabanları ve akarsu sekilerinin ise daha çok sulu tarım arazileri ve yerleşim alanları olarak kullanıldığı görülür. II

SUMMARY Master Thesis M.Taner ŞENGÜN The Relations Between Main Geomorphological Units and Land Use in Uluova Ftrat University The İnstituation of Social Sciences The Department Of Geography 2000, 120 Page Uluova is subsidance or plaine as a tectonic Bent System on Southeast Taurus at upper Fırat Region of East Anatolia. Uluova is one of the most important agriculture area of Turkey, with social and economical activity that placed pre-historical seasons ago. Today also has first class agricultural areas and rich products on this subsidance basin. Phsical conditions are more influenced over Uluova areas while it is used on the researchb area main geomorphological units are these; mountains, high and low plateaus, plains, alluvial cones and fans, piedmont plains, valleys, stream terraces and straits. When we examine this investigation region we can see that mountain parts are used as grassland, planting and rocky places and plateaus and piedmont plains are used as dry farming area; and higs parts of alluvial cones are used as vineyard and garden, and the low parts of alluvial cones are used as flood region and plain bases and stream terraces are mostly used as weet agricultural regions and residance places. Ill
The Relations between main geomorphological units and land use in Uluova
Keywords: Coğrafya; Geography