RAMOR 500 ÇELİĞİNİN TOZALTI KAYNAĞIYLA BİRLEŞTİRİLMESİ VE ANSYS PAKET PROGRAMIYLA DEĞERLENDİRİLMESİ - TAŞKAYA, SEMİH (Fırat Üniveristesi, 2017)
Ansys, mühendislik alanlarında kullanılan bir simülasyon yazılım programıdır. Bu program, modelleme aşamasından sonra kullanılır ve prototip üretilmeden önce, sanal yani program ortamında test imkanı verir. Kaynaklı yapının simülasyonu, kaynak işlemi üzerine yapılan incelemelerin en önemli konularından birisidir. Bu çalışmada; Ansys sonlu elemanlar metodu ile nümerik analiz ve matematiksel modeller kullanarak bilgisayarlar yardımıyla kaynaklı yapılarda karşılaşılan kompleks durumlar çözülmeye çalışılmıştır. Tozaltı kaynağı sonrasında numunelerin radyografik incelemesi, mekanik özellikleri ve mikroyapıları; çekme testi, optik mikroskopi ve SEM ile incelenmiş, kaynak bölgesinde Vickers sertlik skalası ile sertlik dağılımı belirlenmiştir. Numunelerin kaynak bölgesinde özellik gösteren yapılar için SEM-EDS-XRD analizleri yapılmıştır. Kaynaklı birleştirmelerin çekme testi uygulanan numunelerinden kırık yüzeyleri SEM ile incelenerek kırılma tipi belirlenmiştir. Ansys paket programında kaynaklı birleştirmelerin modeli oluşturularak termal ve mekanik analizler yapılmıştır.

Ansys is a simulation software program used in the engineering fields. This program is used after the modeling phase and allows to test in the virtual, i.e. program, environment before the prototype is generated. Simulation of the welded structure is one of the most important subjects of the studies conducted on welding process. In this study, the complex situations encountered in the welded structures are tried to be solved with the help of computers by using Ansys finite elements method and numerical analysis and mathematical models. After the submerged welding; radiographic examination, mechanical properties and microstructures of the samples were investigated by using tensile test, optical microscopy, and SEM and the hardness distribution was determined in the weld metal by Vickers hardness scale. SEM-EDS-XRD analyses were carried out for the structures of the samples which showed characteristic in the weld metal. The fracture surfaces of the samples of the welded joints subjected to tensile test were investigated by using SEM and thus the fracture type was determined. Thermal and mechanical analyses were performed by generating the model of the welded joints in Ansys packaged software.
Joining of Ramor 500 steel by submerged welding and its evaluation using the Ansys packaged software
Keywords: Metalurji Mühendisliği