GÖKKUŞAĞI ALABALIKLARINDA (ONCORHYNCHUS MYKİSS, WALBAUM 1792) FARKLI ÇİNKO KAYNAKLARININ BÜYÜME, SİNDİRİM VE DOKU ÇİNKO DÜZEYLERİ ÜZERİNE ETKİLERİ - GÜNDOĞDU, HANDE (Fırat Üniveristesi, 2007)
Bu araştırmada, farklı çinko formları olan çinko sülfat (ZnSO4Â·7H2O), çinko oksit(ZnO) ve çinko pikolinatın (ZnPik) pratik alabalık rasyonlarının mineral karmalarıda kullanımısonucunda gökkuşağı alabalığı büyüme parametreleri, sindirim ve bazı dokulardaki birikimdüzeylerine bakıldı. Farklı çinko formlarının rasyona katkısı 30 mg/kg olarak ayarlandı.Deneyde toplam 360 adet balık kullanıldı ve araştırma 4 ay sürdü. Deneme sonunda büyümeparametreleri, (deneme sonu balık ağırlıkları, spesifik büyüme oranları, yem dönüşümü, oransalbüyüme) ve yemlerdeki protein sindirim değerleri arasında önemli bir fark görülmedi (p>0,05).Bu formların, kas, kemik, karaciğer ve kovdal yüzgeç sırasıyla, kontrol, Deneme I veDeneme II rasyonlarında beslenen balıklardaki birikim düzeyi Âµg/g 42,09Â±0,4, 79,81Â±0,5,60,30Â±0,5, 41,27Â±0,1; 38,5Â±0,2, 66,38Â±0,3, 55,68Â±0,1, 30,28Â±0,2; 45,9Â±0,6, 91,04Â±0,3,65,72Â±0,4, 50,45Â±0,1 olduğu görülmektedir (p<0,05).Anahtar Kelimeler: Çinko sülfat, Çinko oksit, Çinko pikolinat, Gökkuşağı alabalığı.
Effects of different zinc sources on the growth, digestibilty and some tissue zinc levels in rainbow trout (Oncorhynchus mykiss, Walbaum 1792)
Keywords: Su Ürünleri