ELAZIĞ ÇİMONTO FABRİKASI TOZLARININ ÇEVREDEKİ BİTKİLERİNİN POLEN ÇİMLENMESİ VE TÜP BÜYÜMESİ ÜZERİNE ETKİLERİ - TOPDEMİR, AYKUT (Fırat Üniveristesi, 2004)
YÜKSEK LİSANS TEZÎ ELAZIĞ ÇİMENTO FABRİKASI TOZLARININ ÇEVREDEKİ BİTKİLERİN POLEN ÇİMLENMESİ VE TÜP BÜYÜMESİ ÜZERİNE ETKİLERİ Aykut TOPDEMİR Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Biyoloji Anabilim Dalı 2004, Sayfa: 26 Elazığ Çimento fabrikası çevresinde bulunan armut (Pyrus communis L.), ayva (Cydonia oblanga Miller), elma (Malus syhestris Miller), erik (Prunus domestica L.), kayısı (Primus armeniaca L.), kiraz (Cerasus arivum (L.) Moench), şeftali (Persica vulgaris Miller) ve vişne {Cerasus vulgaris Miller) bitkilerinin polen çimlenmesi ve tüp uzunluğunun araştırıldığı bu çalışmada; çimento fabrikasından 500, 1000, 1500, 2000, 2500 ve 4000 (kontrol) metreden örnekler toplandı. Polenlerin çimlendirilmesinde Brewbaker and Kwack besiyeri kullanılmıştır. Polen çimlenmesi ve tüp uzunluğunda fabrikaya yaklaştıkça büyük azalmalar gözlendi. Anahtar Kelimeler: Polen çimlenmesi, polen tüp uzunluğu, in vitro, çimento fabrikası. rv

SUMMARY MASTER THESIS THE EFFECTS OF ELAZI? CEMENT FACTORY'S DUST ON POLLEN GERMINATION AND POLLEN TUBE LENGTH OF PLANTS Aykut TOPDEMİR Firat University Graduate School of Natural and Applied Science Deparment of Biology 2004, Page:26 In this research which has been done in order to examine the polen growth and tube elongation of pear ( Pyrus communis L.), quince (Cydonia oblanga Miller), apple (Mains sylvestris Miller), plum (Primus domestica L.), apricot (Primus armeniaca L.), cherry (Cerasus arivum (L.) Moench), peach (Persica vulgaris Miller) and sour (Cerasus vulgaris Miller) plants around the Elazığ Cement Factory and samples were collected 500, 1000, 1500, 2000, 2500 and 4000 (control) metres away from the cement factory. Pollens were germinated in Brewbaker and Kwack culture solution. Greatest reduction in growth and tube elongation was observed in pollen samples to come near the cement factory. Keywords: pollen germination, pollen tube length, in vitro, cement factory.
The effects of Elazığ Cement Factory's dust on pollen germination and pollen tube length of plants
Keywords: Biyoloji; Biology