The Bacteriological Evaluation of Otitis Media With Effusion - Gök, Üzeyir; Kaygusuz, İrfan; Keleş, Erol; Kizirgil, Ahmet; Yalçın, Şinasi (Fırat University, 2001)
One of the most important reasons for childhood hearing lost is otitis media with effusion. Frequently isolated bacterial agents in otitis media with effusion are H. influenza, S. pneumonia and M. catarrhalis. In present sudy, effusions were collected from a total 37 ears of 20 children (aged 2 to 14 years) with myringotomy. Upon bacteriological analysis of effusions, we could not isolate any anaerob bacteria although there was growth aerob bacteria in samples from 9 ears (24.3%). In aerobic culture of the effusions, H. influenza (5.4%), S. pneumonia (13.5%) and mixed bacteria (5.4%) were isolated. When character of aspirated liquid was considered, there was a growth in 40% of mucoid, 66.6% of purulent, 8.3% of serous and 0% in glue. Bacterial growth rate was meaningfully higher in mucoid and purulent effusions compared to other effusions. In conclusion, H. influenza, S. pneumonia and M. catarrhalis have priority in bacteriological examination of effusions. These results indicating which bacteria plays role in etiology also point out the importance of antibiotics in treatments of otitis media with effusions.

Çocukluk çağı işitme kayıplarının en önemli sebeplerinden biri effüzyonlu otitis mediadır. Effüzyonlu otitis mediada en sık izole edilen bakteriyel ajanlar H. influenza, S. pneumonia ve M. catarrhalis' dir. Bu çalışmada; effüzyonlu otitis media tanısı alan ve genel anestezi altında miringotomi yapılan yaşları 2 ile 14 arasında değişen toplam 20 hastanın 37 kulağından alınan effüzyon sıvısının bakteriyolojik incelemesi yapıldı. Effüzyon sıvısının aerob kültüründe, 9 kulakta (%24.3) üreme tespit edilirken, örneklerin hiçbirinde anaerob bakteri izole edilemedi. Aerob kültürde %13.5 S. pneumonia, % 5.4 H. İnfluenza ve % 5.4 miks bakteri izole edildi. Aspire edilen sıvının karakteri göz önüne alındığında mukoid sıvıda %40, pürülan sıvıda %66.6, seröz sıvıda %8.3, glue' da %0 oranında üreme tespit edildi. Mukoid ve pürülan effüzyonlarda bakteri üreme oranı, diğer effüzyonlara oranla anlamlı derecede yüksekti. Sonuç olarak effüzyon örneğinin bakteriyolojik incelemesinde öncelikle düşünülmesi gereken bakteriler H. influenza, S. pneumonia ve M. catarrhalis dir. Effüzyonlu otitis media etyolojisinde enfeksiyöz neden dikkate alınırsa antibiyotik verilmesinin tedavi protokollerinin vazgeçilmez öğesi olduğu ortaya çıkmaktadır.
EFFÜZYONLU OTİTİS MEDİA SIVISININ BAKTERİYOLOJİK AÇIDAN DEĞERLENDİRİLMESİ