İLKOKULDA SINIF KURALLARININ OLUŞTURULMASI VE UYGULANABİLİRLİĞİNE İLİŞKİN ÖĞRETMEN GÖRÜŞLERİ - ERGENE, GÖZDE (Fırat Üniveristesi, 2022)
Kurallar toplumumuzun bir parçasıdır ve bireyler doğduğu andan itibaren kurallara uyum sağlamaya çalışmaktadır. Toplumuzuda uymamız gereken yazılı ve yazısız kurallar olduğu gibi sınıfımızda ve okulumuzda da uymamız gereken yaşamımızın bir parçası olan kurallar vardır. Çağdaş eğitim sisteminde sınıf kuralları belirlenirken sınıfın yapısı, sınıf yönetimi, öğretmen özellikleri, öğrenci özellikleri ve çevresel koşullar dikkate alınmaktadır. Sınıf kuralları sınıfta daha uyumlu, daha etkli ve verimli ders işlenmesini sağlamaktadır. Bu yönüyle sınıf kuralları, sınıf yönetimi kapsamında öğretmenlere fayda sağlaması açısından ve etkli sınıf iklimi oluşturma açısından birçok araştırmaya konu olmuştur. Bu araştırmanın amacı ilkokulda sınıf kurallarının oluşturulması ve uygulanabilirliğine ilişkin öğretmen görüşlerinin belirlenmesidir. Araştırma nitel bir araştırmadır. Veriler betimsel analiz yöntemiyle çözümlenmiştir. Araştırma 2020-2021 eğitim öğretim yılında Elazığ ilinde 15 okulda görev yapan 30 sınıf öğretmeniyle yapılmıştır. Bu kapsamda 7 kadın 23 erkek sınıf öğretmeni ile görüşmeler yapılmıştır. Araştırmanın verileri yarı yapılandırılmış görüşme soruları ile toplanmıştır. Yapılan araştırma sonucunda, öğretmen görüşleri doğrultusunda sınıf kuralları kategorize edilirken sınıf kuralları, davranış kuralları, disiplin kuralları, okul kuralları, düzen kuralları, derslerle ilgili kurallar ve toplumsal kurallar ön plana çıkmıştır. Bu doğrultuda sınıf kurallarının öğrencilerin gelişimsel özelliklerine göre, öğretimsel gereksinimlere göre, mevsim koşullarına göre ve özel durumlara göre eğitim-öğretim döneminin farklı zamanlarında değiştirilebileceği belirlenmiştir. Sınıf öğretmenlerinin sınıf kuralları oluşturulurken çocukları sürece tümüyle veya çoğunlukla dâhil ettiklerini, aileleri ve okul yönetimini ise gerekli durumlarda bilgi verme, görüş ve öneri alma boyutuyla sürece dâhil ettikleri sonucuna ulaşılmıştır.

Rules are a part of our society and individuals try to comply with the rules from the moment they are born. There are written and unwritten rules that we must follow in our society, as well as rules that are a part of our life that we must follow in our classroom and school. While determining the classroom rules in the contemporary education system, the structure of the classroom, classroom management, teacher characteristics, student characteristics and environmental conditions are taken into account. Classroom rules provide a more harmonious, effective and efficient lesson in the classroom. In this respect, classroom rules have been the subject of many researches in terms of providing benefits to teachers within the scope of classroom management and creating an effective classroom climate. The aim of this research is to determine the opinions of teachers about the creation and applicability of classroom rules in primary school. The research is a qualitative research. The data were analyzed by descriptive analysis method. The research was conducted with 30 classroom teachers working in 15 schools in Elazig in the 2020-2021 academic year. In this context, interviews were conducted with 7 female and 23 male classroom teachers. The data of the research were collected with semi-structured interview questions. As a result of the research, classroom rules, behavior rules, discipline rules, school rules, order rules, rules related to lessons, social rules came to the fore while class rules were categorized in parallel with teachers' opinions. Accordingly, it has been determined that the classroom rules can be changed at different phases of the education-teaching period according to the developmental characteristics of the students, instructional needs, the seasonal conditions and special circumstances. It has been concluded that the classroom teachers included the children completely or mostly in the process while creating the classroom rules, and they included their families and school management in the process when necessary, for the purpose of providing information, opinions and suggestions.
Teachers' views on the creation and applicability of classroom rules in primary school
Keywords: Eğitim ve Öğretim