Pasteurella haemolytica'ya karşı aşılamalardan sonra görülen sığırların enfeksiyöz rinotrahitis olguları - Gulacti, İrem; Bulut, Tevfık Hakan (My University, 2007)
Pasteurelfa (Mannheimia) haemolytica sığırlarda şiddetli pnöymoninin en önemli nedenlerinden biridir ve yüksek oranda ölümlere sebep olur. Pnömonik pastöllozize karşı pek çok ülkede aşılar kullanılmaktadır. Bu çalışmada , pastörella aşısı yapıldıktan sonra ortaya çıkan sığırların enleksiyöz rinotrahiüs (IBA) olguları rapor edilmiştir. Çalışma amacıyl aşılamadan sonra IBA şüphesi görülen 10 hayvanda burun svap örnekleri alınmıştır. Polimeraz zincir reaksiyonu (PCR) neticesinde. JBA şüpheli 10 sığıra ait örneklerin 6 tanesinde IBA pozit ifliği belirlendi. Ülkemizde IBR enfeksiyonunun preval ansının yüksek ol duğu dikkate alındığı nda. bu çalı şmanın sonuçları oldukça önemli görülmektedir.
Keywords: Polimeraz zincir reaksiyonu; aşılama (hayvan); olgu çalışmaları; rinotrakeit; Pasteurella haemolytica; sığır rinotrakeit virüsü; solunum yolu hastalıkları