HİPOTİROİDİ VE HİPERTİROİDİ HASTALARINDA SERUM TRİMETİLAMİN N- OKSİT DÜZEYLERİNİN ARAŞTIRILMASI - KAMİŞ, GÖKSEL (Fırat Üniveristesi, 2022)
Tiroid hastalıkları tüm dünyadaki en yaygın endokrinolojik hastalıklardan biridir. Tiroid disfonksiyonları çoğu zaman ömür boyu tedavi gerektiren, kronik ve sık görülen hastalıklardır. Tiroid hormonu düzeylerine göre tüm metabolizma hızını ve aktivitesini etkileyen tiroid hastalıkları özellikle yaşlılarda ciddi morbidite ve mortalite sebebidir. Plazma trimetilamin n-oksit (TMAO) düzeyi mikrobiyota komposizyonuna bağlı olarak değişkenlik gösterir. Diyabetes mellitus, obezite, kronik böbrek hastalığı ve metabolik hastalıklarda mikrobiyata ve disbiyozisin yerinin önemli olduğu son yapılan çalışmalarda gösterilmiştir. Çalışmamızda bu grupta yer alan ve metabolizmanın ana belirleyicisi olan tiroid hormonlarının mikrobiyata üzerine etkisi, mikrobiyatanın da tiroid hastalıklarındaki etkisinin araştırılması amaçlanmıştır. Çalışmamıza yeni tanı alan ve herhangi bir ilaç tedavisi başlanmamış hastalarda TMAO düzeyinin tanısal ya da klinikopatolojik değerinin tespit edilmesi için 50 hipertiroidi, 50 hipotiroidi ve 50 sağlıklı kontrol grubundan katılımcı dahil edilmiştir. Alınan kan örneklerinin serum kısmı ayrılarak serum örneklerinde TMAO düzeyi değerlendirildi. Verilerin istatistiksel analizinde IBM SPSS Statistics Versiyon 22.0 paket programı kullanılmıştır. Gruplar arasında yaş, cinsiyet, sigara ve alkol kullanımı açısından anlamlı farklılık görülmedi. VKİ açısından hipertiroidi grubu hipotiroidi grubuna göre daha düşük, hipotiroidi grubu ise diğer gruplara göre daha yüksek bulundu. Gruplar arasında IL-10, IL-1beta, LPS düzeyleri açısından anlamlı farklılık görülmedi. IL-6 düzeyleri açısından hipotiroidi grubu kontrol grubuna göre daha düşük bulundu. TNF-alfa düzeyleri hipotiroidi grubunda hipertiroidi grubuna göre daha yüksek bulundu. TMAO düzeyleri açısından ise hipotiroidi ve hipertiroidi grupları kontrol grubuna göre istatiksel anlamlı olacak şekilde daha düşük bulundu. Sonuç olarak TMAO düzeylerinin her iki hasta grubunda da düşük olarak bulunması, tiroid hastalıklarının intestinal hareketler üzerine etkisinden veya beslenme alışkanlıklarından kaynaklı olabilir. Bunun belirlenmesi için geniş popülasyona sahip, çok merkezli yeni çalışmalara ihtiyaç duyulduğunu düşünmekteyiz.

Thyroid diseases are one of the most common endocrinological diseases all over the world. Thyroid dysfunctions are chronic and common diseases that often require lifelong treatment. Thyroid diseases, which affect the entire metabolic rate and activity according to thyroid hormone levels, are the cause of serious morbidity and mortality, especially in the elderly. Plasma trimethylamine n-oxide (TMAO) level varies depending on the microbiota composition. Recent studies have shown that the microbiota and dysbiosis are important in diabetes mellitus, obesity, chronic kidney disease and metabolic diseases. The aim of our study was to investigate the effects of thyroid hormones, which are in this group and are the main determinants of metabolism, on microbiota and the effect of microbiota on thyroid diseases. In our study, 50 hyperthyroid, 50 hypothyroid and 50 healthy control participants were included in order to determine the diagnostic or clinicopathological value of TMAO level in newly diagnosed patients who did not have any drug therapy. TMAO level was evaluated in the serum samples by separating the serum part of the blood samples. IBM SPSS Statistics Version 22.0 package program was used in the statistical analysis of the data. There was no significant difference between the groups in terms of age, gender, smoking and alcohol use. In terms of BMI, the hyperthyroid group was found to be lower than the hypothyroid group, and the hypothyroid group was found to be higher than the other groups. There was no significant difference between the groups in terms of IL-10, IL-1beta, LPS levels. In terms of IL-6 levels, the hypothyroid group was found to be lower than the control group. TNF-alpha levels were higher in the hypothyroid group than the hyperthyroid group. In terms of TMAO levels, hypothyroidism and hyperthyroidism groups were found to be statistically significantly lower than the control group. As a result, the low TMAO levels in both patient groups may be due to the effect of thyroid diseases on intestinal motility or nutritional habits. We think that new multicenter studies with a large population are needed to determine this.
Investigation of serum trimethylamine N-oxide levels in patients with hypothyroidia and hyperthroidia
Keywords: İç Hastalıkları