Asenkron motorların sonlu elemanlar yöntemi ile analizi - Kürüm, Hasan; Türkbay, Hikmet (My University, 1998)
Sincap kafesli asenkron motorların ucuz ve sağlam olması nedeniyle yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. Asenkron motorların tasarımında kullanılan klasik yöntemde deneme yanılma yoluyla imalat yapılmaktadırBu yöntem zor ve pahalı bir yöntemdir. Bilgisayarların hızlarındaki gelişmeye paralel olarak gelişen Sonlu Elemanlar Yöntemiyle (SEY) deneme yanılma yöntemine ihtiyaç duyulmadan asenkron motor tasarlamak mümkündür. Bu yöntemle tasarlanan modelin teorik sonuçlarının arzu edilen şekilde olabilmesi için bilgisayardaki model üzerinde gerekli değişiklikler yapılarak sağlanmaya çalışılır. Bu çalışmada asenkron motorun bilgisayarda modeli SEY kullanılarak geliştirildi. Stator ve rotor saclarının nonlineerliği probleme dahil edildi. Oluşturulan denklem takımı çözülerek her düğümdeki vektör potansiyel değerleri hesaplandı. Asenkron motorun çeşitli kayma değerlerindeki moment değerleri hesaplandı. Hesaplanan teorik değerler deneysel olarak elde edilen sonuçlarla karşılaştırıldı.
Keywords: Mühendislik; Elektrik ve Elektronik; Bilgisayar Bilimleri; Teori ve Metotlar