SAĞLIK SEKTÖRÜNDE SOSYAL PAZARLAMA UYGULAMALARININ ÖĞRENCİLER ÜZERİNDEKİ ETKİSİ: FIRAT ÜNİVERSİTESİ İİBF VE SBF ÖRNEĞİ - OKTAY, AYŞE (Fırat Üniveristesi, 2019)
İnsanların günlük aktivitelerini yerine getirmeleri ve yaşamlarını sürdürebilmeleri ancak sağlıklı olmalarıyla mümkündür. Bu nedenle sağlık konusu insanın varoluşundan günümüze kadar olan süreçte sürekli ilgi odağı olmuştur. İnsan sağlığı birçok faktörden olumlu ve olumsuz şekilde etkilenebilmektedir. Bu faktörler; kalıtsal, davranışsal, çevresel kökenli olabilmektedir. Ayrıca sağlık hizmetlerinden yeterince yararlanılmaması da insan sağlığını olumsuz şekilde etkileyen başka bir faktördür. Bu olumsuz faktörleri en aza indirmek ya da tamamıyla ortadan kaldırmak için, kamu kurum ve kuruluşları, kâr amaçsız kuruluşlar ve kâr amaçlı kuruluşlar tarafından daha sağlıklı ve daha refah bir toplum oluşturmak amacıyla sosyal pazarlama adı altında, birtakım uygulamalar yapılmaktadır. Sosyal pazarlama, toplumun genelini ya da belirli bir kitleyi hedef alan daha sağlıklı ve daha refah bir toplum yetiştirmeyi hedefleyen bunu yaparken de maddi bir çıkar gözetmeyen uygulamaların bütünüdür. Teknolojinin gelişmesi ve tıp biliminin ulaştığı en son bilgiler sayesinde birçok hastalık ilerlemeden teşhis edilmekte ya da hastalık daha ortaya çıkmadan bağışıklık kazandırılarak önlem alınmaktadır. Son yıllarda yapılan çalışmalar ise insan sağlığı ve toplum sağlığını iyileştirmek ve geliştirmek için koruyucu ve önleyici sağlık hizmetlerinin önemini ortaya koymuştur. Sosyal pazarlama uygulamaları başta insan sağlığı olmak üzere toplum sağlığı üzerinde olumlu etki ederek hedeflenen sağlıklı toplumu yaratmayı amaçlamaktadır. Bu çalışmada, sağlık sektöründeki sosyal pazarlama uygulamalarının Fırat Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi ve Sağlık Bilimleri Fakültesinde 2017-2018 eğitim ve öğretim yılında öğrenim görmekte olan üniversite öğrencileri üzerindeki etkisi belirlenmeye çalışılmıştır. Araştırmanın evreni, Fırat Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi ve Sağlık Bilimleri Fakültesinde 2017-2018 eğitim ve öğretim yılında öğrenim görmekte olan üniversite öğrencileri ile sınırlı tutulmuştur. Basit tesadüfi örnekleme yöntemi ile iki fakülte bünyesindeki 8 (sekiz) bölüm (İşletme, İktisat, Kamu Yönetimi ve Siyaset Bilimi, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Sosyal Hizmet, Hemşirelik, Ebelik, Beslenme ve Diyetetik) öğrencileri örneklem olarak seçilmiştir. Fırat Üniversitesi İİBF ve SBF'den toplam 500 öğrenciye anket uygulanmış ve İİBF'den 228 SBF'den 117 öğrencinin vermiş olduğu yanıtlar uygun bulunup araştırmaya dahil edilmiştir. Araştırmanın ölçeğine ait güvenilirlik katsayısı ??0,90 bulunmuş olup bu sonuca göre araştırmanın yüksek düzeyde güvenilir olduğu sonucu çıkarılmıştır. Araştırmadan elde edilen bulgulara göre sağlık sektöründe yapılan sosyal pazarlama uygulamalarının öğrenciler üzerinde etkisi olduğu sonucu çıkarılmıştır. Anahtar Kelimeler: Sağlık, Sağlık Sektörü, Sosyal Pazarlama, Öğrenci

İt is possible for people to perform their daily activities and to be able to continue their lives. For this reason, the issue of health has always been the focus of attention from the human being to the present. Human health can be affected positively and negatively by many factors. These factors; hereditary, behavioral, environmental origin. In addition, the lack of adequate use of health services is another factor that adversely affects human health. In order to minimize or eliminate these negative factors, a number of practices have been carried out under the name of social marketing in order to create a healthier and more welfare society by public institutions, non-profit organizations and profit-making organizations. Social marketing is the whole body of non-interest practices, which aims at raising a healthier and more welfare society that targets the general public or a specific audience. Thanks to the latest developments in technology and medical science, many diseases are diagnosed without progress or immunization is prevented before the disease emerges. Recent studies have demonstrated the importance of preventive and preventive health services to improve and improve human health and public health. Social marketing practices aim to create a healthy society, which is aimed at positively on public health, particularly human health. In this study, the effects of social marketing practices in health sector on the university students studying in Firat University Faculty of Economics and Administrative Sciences and Health Sciences in 2017-2018 academic year had been tried to be determine. The population of the study was limited to the university students studying at the Faculty of Economics and Administrative Sciences and the Faculty of Health Sciences of Fırat University in the 2017-2018 academic year. 8 (eight) departments (Business Administration, Economics, Public Administration and Political Science, Labor Economics and Industrial Relations, Social Work, Nursing, Midwifery, Nutrition and Dietetics) were selected as samples by simple random sampling method. A total of 500 students from the University of Fırat University , Faculty of Economics and Administrative Sciences and Faculty of Health Sciences were interviewed and the answers of 228 from the İİBF, 117 from the SBF students were included in the study. The reliability coefficient of the study was found to be ?? 0.90, and it was concluded that the research was highly reliable. According to the findings obtained from the research, it was concluded that social marketing practices in health sector had an impact on students. Keywords: Health, Health Sector, Social Marketing, Student
Influence of social marketing practices on students in health sector: Firat University IIBF and sbf example
Keywords: Sağlık Kurumları Yönetimi; İşletme