NEFRET SÖYLEMİ VE LİNÇ KÜLTÜRÜNÜN SOSYAL MEDYA ÖZELİNDE DİSTOPİK AÇIDAN ANALİZİ - ERCAN, SEVİM DİLAY (Fırat Üniveristesi, 2020)
İletişim alanı teknoloji geliştikçe yenilenip gelişmekte ve bu dönüşümlere yeni iletişim teknolojilerinin sağladığı kolaylıklarla toplumsal yapı çok daha hızlı bir şeklide uyum sağlayabilmektedir. Dolayısıyla yeni iletişim teknolojileri ile birlikte yeni medya diye adlandırılan mecralar hayatımızın her alanına sirayet etmiş durumdadır. Yeni medya kavramsal olarak kitle iletişim araçlarının ve sosyal ağ bağlantılarının tümünü kapsamaktadır. Evde, sokakta, iş yerinde veya akla gelebilecek her yerde; telefon, televizyon, tablet vb. teknolojik araçlar ile iletişim sağlanabilmektedir. Toplumsal açıdan bu sürece kayıtsız kalınması kuşkusuz mümkün görünmemektedir. Diğer bir anlatımla birey, herhangi bir yolla yeni medyanın içene dâhil olmaktadır. Ancak kullanıcısına sınırsız enformasyon imkânı sağlayan söz konusu bu kitle iletişim araçları, diğer yandan pek çok değer yargılarının törpülenmesine, kaybolmasına veya yozlaşmasına zemin hazırlamaktadır. Son zamanlarda siber âlemdeki kriminal vakaların artması bu öngörüyü doğrular niteliktedir. Bunun temel nedenin şüphesiz denetim mekanizmasının sağlanamamasında veya sınırlı olmasında aranması gerekmektedir. Zira sosyal medya araçları marifetiyle kişisel saygı sınırları sıvılaşmakta veya gün geçtikçe yok olmaktadır. Sosyal mecraların; bireylerin bir birlerine istediği şekilde nefret, hakaret ve küfür söyleminde bulunabildiği, hatta toplu olarak gerçekleştirildiğinde linç oluşumuna dahi neden olabildiği bir platforma dönüşmesi sosyal bir sorun olarak karşımızda durmaktadır. Söz konusu bu sorunların boyutunu ölçmek ve soruna matuf olarak çözüm önerileri geliştirmek bu araştırmanın temelini oluşturmaktadır. Sosyal medya kullanıcılarının daha ziyade gençler olması nedeniyle Üniversite öğrencileri üzerinde gerçekleştirilen bir anketle desteklenen bu çalışmada değer atfedilebilecek önemli bulgulara ulaşılmıştır.

The field of communication is renewed and developed as technology develops, and the social structure can adapt to these transformations much faster with the convenience provided by new communication technologies. Therefore, with new communication technologies, medium called new media have spread to every aspect of our lives. New media conceptually includes all mass media and social network connections. At home, on the street, at work or anywhere imaginable; communication can be provided by technological tools such as phones, televisions, tablets, etc. Undoubtedly, it does not seem possible to remain indifferent to this process in social terms. In other words, a person is included in the new media in any way. However, these mass media, which provide unlimited information opportunities to its users, also pave the way for the corruption, loss or corruption of many value judgments. Increase of criminal cases in cyberspace lately confirms this prediction. Undoubtedly, the main reason for this should be sought in the inability or limited control mechanism. Because, with the help of social media tools, limits of personal respect are liquefied or disappear day by day. The transformation of social media into a platform where individuals can express hate, insult and swear to each other as they wish and even cause lynching when carried out collectively appears as a social problem. Measuring the dimensions of these problems and developing solutions to the problem form the basis of this research. Since social media users are mostly young people, this study supported by a survey conducted on university students reached important findings that can be attributed to value.
Dystopic analysis of hate speech and lynch culture in social media
Keywords: İletişim Bilimleri