Elazığ’da Satılan Kremalı Pastalarda E. coli O157:H7’nin Varlığı - Öksüztepe, Gülsüm; Patır, Bahri; Çalıcıoğlu, Mehmet; İlhak, O. İrfan; Dikici, Abdullah (My University, 2010)
Bu araştırma, Elazığ’da tüketime sunulan kremalı (sade, kakaolu, meyveli) pastalarda Escherichia coli O157:H7’nin mevcudiyetini belirlemek amacıyla yapıldı. Araştırmada 100 adedi sade kremalı, 50 adedi kakao kremalı ve 50 adedi de meyve kremalı olmak üzere toplam 200 kremalı pasta örneği incelendi. Örneklerin zenginleştirme işlemini takiben CT-SMAC besi yerine yapılan ekim sonucunda; 65 sade kremalı örnekten 138; 8 kakao kremalı örnekten 25; 19 meyve kremalı örnekten 45 adet olmak üzere toplam 208 adet tipik koloniden (renksiz-şeffaf) izolasyon yapıldı. Seçilen bu izolatlara E. coli O157:H7 serotipinin teşhisi için metot kısmında verilen ileriki işlem basamakları uygulandı. Ancak tipik E. coli O157:H7 özelliği gösteren suş tespit edilemediği için, izolatlara H7 tayin işlemleri yapılmadı. İncelenen kremalı (sade, kakaolu, meyveli) yaş pasta örneklerinin hiçbirinde E. coli O157:H7 tespit edilemedi. Bu yönüyle, halk sağlığı açısından sevindirici bir durum olmakla birlikte, bu tür ürünlerin çoğu zaman diğer patojen bakterileri de barındırdığı bilinmektedir. Halk sağlığı açısından potansiyel risk durumunun ortadan kaldırılması ve halkımıza sağlıklı pastacılık ürünlerinin sunulması, ancak bu tür ürünlerin hazırlanmasında kesinlikle hijyenik şartlara uyulmasıyla mümkün olabilecektir..
Makale - Bilimsel Dergi Makalesi - Çok Yazarlı
Keywords: E. coli O157:H7; Kremalı pasta; Halk sağlığı