Organizational Silence Levels of Kindergarten Teachers - Demirtaş, Zülfü; Demirhan, Nejla Bayer (Fırat University, 2023)
Bu araştırmanın amacı kamuya bağlı anaokullarında çalışan okul öncesi öğretmenlerinin örgütsel sessizlik düzeylerini ortaya koymaktır. Araştırma betimsel tarama türünde bir çalışmadır. Araştırmanın çalışma grubunu Malatya il merkezi ve ilçelerinde 2019-2020 eğitim-öğretim yılında faaliyetlerine devam etmekte olan anaokullarının tamamında çalışan öğretmenler oluşturmaktadır. Evren çok büyük olmadığından örneklem alma yoluna gidilmemiş ve evrenin tamamında yer alan öğretmenlerden veri toplanmıştır. Çalışma, Malatya il merkezi ve ilçelerindeki toplam 42 anaokulunda görev yapan 184 öğretmenle yürütülmüştür. Araştırmada veri toplama aracı olarak beş boyut ve 18 maddeden oluşan “Örgütsel Sessizlik Ölçeği” kullanılmıştır. Araştırma bulgularına göre ölçeğin beş boyutunda da anaokulu öğretmenlerinin örgütsel sessizlik algıları orta düzeyde çıkmıştır. En yüksek ortalama “Yönetici” boyutunda, en düşük ortalama “Sessizliğin Kaynağı” boyutunda ortaya çıkmıştır. Demografik değişkenlerden cinsiyet, yaş, meslek kıdemi ve okuldaki hizmet süreleri açısından grup ortalamaları arasında anlamlı farklılık bulunmamıştır. Herhangi bir eğitim sendikasına üye olma değişkeni ise sadece “Okul Ortamı” boyutunda sendika üyesi olanların örgütsel sessizlik algıları üye olmayanlara göre daha yüksek bulunmuştur.
Anaokullarında Görev Yapan Öğretmenlerin Örgütsel Sessizlik Düzeyleri
Keywords: Other Fields of Education; Alan Eğitimleri