2018 Yılı Bitlis Kale Kazısı Kaideli, Süzgeçli Çanaklı Lüle Buluntuları - Şen, Korkmaz; Karasu, Yunus Emre (My University, 2019)
Bitlis İl merkezinde yer alan Bitlis Kalesi’nde2018 yılı kazı çalışmalarında ele geçirilen kaidelisüzgeçli çanaklı lüleler çalışmamızın konusunuoluşturmaktadır. Osmanlı sosyal yaşamınınvazgeçilmez öğelerinin başında gelen lüleler,Osmanlı İmparatorluğu’nda Anadolu’nun hemenher yerinde yaygın bir şekilde görülür. Genelliklekahvehanelerde kahve ile birlikte tütün içmek içinkullanıldığı bilinmektedir. 2018 yılında BitlisKalesi’nde yapılmış olan kazı çalışmalarında P veR 14-15 olarak isimlendirilen alanlardan elegeçirilen kaideli süzgeçli çanaklı lüleler dışındaçok sayıda farklı formda lüle buluntularınaulaşılmıştır. Kalede yapılan kazı çalışmalarısırasında ele geçirilen lüle buluntularının fazlalığıbölgede yoğun bir lüle kullanımınıgöstermektedir. Tam olarak pişmemiş yumuşakhamurlu az sayıdaki yarı mamul lüle buluntularıise bölgede üretiminin yapılmış olabileceğifikrini akla getirmektedir. Ele geçirilen toplam224 adet kaideli süzgeçli çanaklı lüle çalışmamıziçerisinde incelenmiş ve 36 lüle katalog kısmındaele alınmıştır. Konumuz kapsamında incelenenkaideli süzgeçli çanaklı lüleler 18-19.yüzyılatarihlendirilmiştir.
Keywords: Arkeoloji