Ürtiker semptomlu atlarda plazma alkalen fosfataz, aspartat amino transferaz, laktat dehidrogenaz, gama glutamil transferaz, total protein, albumin ve lipid peroksidasyon düzeyleri - Kızıl, Ömer; Kızıl, Meltem (My University, 2006)
Bu çalışmanın amacı, urtiker semptomlu atlarda tedavi öncesi ve tedavi sonrası dönemde alkalen fosfataz (AP), aspartat amino transferaz (AST), Iaktat dehidrogenaz (LDH), gama glutamil transferaz (GGT), total protein (TP) ve albumin (ALB) gibi bazı biyokimyasal parametreler ile lipid peroksidasyon düzeylerini belirlemekti. Çalışmada ürtiker semptomlu 17 adet İngiliz atı kullanılmıştır. Tüm atların vena jugularislerinden vacutainer tüplere kan örnekleri alınmış, santrifüj edilerek plazmaları çıkarılmış ve kullanılıncaya kadar -20 °C'de saklanmıştır. Plazma biyokimyasal parametreleri ticari test kitleri kullanılarak otoanalizörle ölçülmüştür. Lipid peroksidasyon düzeyleri ise Placer'in metodu kullanılarak saptanmıştır. Tedavi öncesi ve sonrası dönem arasında AP, AST, LDH, GGT, TP ve ALB düzeyleri bakımından istatistiksel bir önem saptanmazken, lipid peroksidasyon düzeyleri bakımından istatistiksel önemlilik saptanmıştır.
Keywords: Belirtiler; tedavi; lipit peroksidasyonu; at; karşılaştırmalar; biyokimyasal parametreler; kan plazması; ürtiker