DONUK OMUZLU HASTALARDA KİNEZYOFOBİNİN ANKSİYETE, ÜST EKSTREMİTE DİZABİLİTESİ VE YAŞAM KALİTESİ İLE İLİŞKİSİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ - BATMAZ, ÖZNUR UYSAL (Fırat Üniveristesi, 2021)
Donuk omuz (DO), glenohumeral eklem hareketlerinin her yönde aktif ve pasif olarak kısıtlandığı ağrılı bir omuz hastalığıdır. Tedavi edimediği takdirde çeşitli psikolojik hastalıklar ve özürlülüğe neden olabilir. Kinezyofobi; ağrılı veya tekrarlı yaralanma nedeniyle aşırı hassasiyet ve rahatsız edici histen kaynaklanan, fiziksel aktiviteye karşı gelişen korku olarak tanımlanır. Bu çalışmada DO tanılı hastalarda kinezyofobinin üst ekstremite dizabilitesi, anksiyete ve yaşam kalitesi ile ilişkisinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı polikliniğine Eylül 2020 – Mart 2021 tarihleri arasında başvuran; Klinik değerlendirme ve radyolojik tetkikler sonucunda 18-75 yaş arasında ve çalışmaya katılmayı kabul eden; DO tanısı almış, çalışmaya dahil edilme ve dışlama kriterlerine uygun 48 olgu hasta grubunda; omuz hastalığı bulunmayan çalışmaya dahil edilme ve dışlama kriterlerine uygun, 18-75 yaş arasında sağlıklı 40 olgu kontrol grubunda olmak üzere, toplam 88 olgu çalışmaya dahil edildi. Hastalarda ve kontrol grubunda kinezyofobiyi değerlendirmek için TAMPA ölçeği kullanıldı. Hasta grubunda anksiyeteyi değerlendirmek için Beck Anksiyete ölçeği; üst ekstremite dizabilitesini değerlendirmek için The Disabilities of The Arm, Shoulder and Hand (DASH)ölçeği; yaşam kalitesini değerlendirmek için de Short Form (SF)-36 kullanıldı. Hasta grubu ve kontrol grubu karşılaştırıldığında TAMPA ölçeği hasta grubunda anlamlı olarak saptandı. Korelasyon analizine göre hasta grubunda TAMPA ölçeği; Beck-Anksiyete ve DASH ölçekleriyle pozitif korelasyon gösterirken, SF36-Fiziksel fonksiyon, emosyonel rol güçlüğü ve sosyal işlevsellik ile negatif korelasyon saptandı. DO'lu hastalarda kinezyofobi, artmış anksiyete ve üst ekstremite dizabilitesinin yanında düşük yaşam kalitesiyle de ilişkili görülmektedir. Hareket kısıtlılığının uzaması ve iyileşmenin gecikmesinin nedenleri arasında yapısal bozukluklarla birlikte psikolojik faktörlerin de göz önünde bulunduruması gerekmektedir. Bu nedenle DO'lu hastalar tedavi amaçlı değerlendirildiğinde medikal ve fizik tedavi yanında psikolojik destek tedavilerinin de hastalara uygulanması faydalı olabilir.

Frozen shoulder (FS) is a painful shoulder disease in which glenohumeral joint movements are actively and passively restricted in all directions. If not treated, it can cause various mental illnesses and disability. Kinesiophobia; It is defined as a fear of physical activity resulting from excessive sensitivity and disturbing sensation due to painful or repeated injury. In this study, it was aimed to evaluate the relationship of kinesophobia with upper extremity disability, anxiety and quality of life in patients with FS. Applying to Fırat University Faculty of Medicine, Department of Physical Medicine and Rehabilitation between September 2020 and March 2021; As a result of clinical evaluation and radiological examinations, those between the ages of 18-75 and who agreed to participate in the study; 48 patients who were diagnosed with DO and met the inclusion and exclusion criteria were in the patient group; A total of 88 patients were included in the study, including 40 healthy subjects aged between 18 and 75 years in the control group, who did not have shoulder disease, who met the inclusion and exclusion criteria. The TAMPA scale was used to evaluate kinesophobia in patients and control groups. Beck Anxiety Scale to evaluate anxiety in patient group; The Disabilities of the Arm, Shoulder and Hand (DASH) scale to assess upper limb disability; Short Form (SF)-36 was used to evaluate the quality of life. When the patient group and the control group were compared, the TAMPA scale was found to be significant in the patient group. According to correlation analysis, TAMPA scale in the patient group; While it was positively correlated with Beck-Anxiety and DASH scales, SF36-Physical function was negatively correlated with emotional role difficulties and social functionality. In patients with FS, kinesiophobia is observed to be associated with low quality of life as well as increased anxiety and disability in the upper extremities. Structural disorders and psychological factors should also be considered among the reasons for prolonged movement limitation and delayed recovery. For this reason, when patients with FS are evaluated for treatment purposes, it may be beneficial to apply psychological support treatments as well as medical and physical therapy.
Evaluation of the relationship of kinesophobia with anxiety, upper extremity disability and quality of life in patients with frozen shoulder
Keywords: Aile Hekimliği