BAZI İNCİR (FİCUS CARİCA L.) ÇEŞİTLERİNİN RAKIMA BAĞLI OLARAK ANTİOKSİDAN VİTAMİNLER, GLUTATYON VE MALONDİALDEHİT DÜZEYLERİNİN ARAŞTIRILMASI - EK, HAYRİYE NURCAN (Fırat Üniveristesi, 2011)
Aydın ilinin farklı rakımlarında toplanan taze incir (Ficus carica L.) varyetelerindeki A, E ve C vitaminleri ile Glutatyon ve Molondialdehit düzeyleri araştırılmıştır. Antioksidan vitaminler, Glutatyon ve Malondialdehit düzeyleri High Performance Liquid Chromatograpy (HPLC) ile tespit edilmiştir.Elde ettiğimiz sonuçlara göre yüksek rakımdan toplanan incir örneklerinden Akça (p<0,001), Sarı Zeybek (p<0,05), Kara Yaprak (p<0,001), A vitamini düzeyi bakımından 60 metrede yetişen aynı çeşit incirlere oranla daha yüksek olduğu; Kuşadası Bardakçı (p<0,001), Siyah Orak (p<0,001), Akça (p<0,05), Mor Güz (p<0,05), Sultan Selim (p<0,01), Kara Yaprak (p<0,01), çeşitlerinde saptanan vitamin E değerlerinin aynı çeşidin düşük rakımdan toplanan incirlere göre daha fazla miktarda olduğu; Kuşadası Bardakçı (p<0,05), Mor Güz (p<0,01), Sultan Selim (p<0,05), Siyah İncir 208 (p<0,05), Kara Yaprak (p<0,05) çeşidi incirlerde belirlenen vitamin C değerlerinin aynı çeşidin düşük rakımdan toplanan örneklerine göre daha fazla miktarda olduğu saptanmıştır. Glutatyon değeri açısından yüksek rakımdaki Akça (p<0,001) ve Mor Güz (p<0,001) çeşitlerinde rakım artışı ile birlikte bir artış saptanmış olup, okside glutatyonun artan rakımla beraber düşük rakımda yetişen çeşitlerine göre Siyah Orak (p<0,001), Akça (p<0,001), Gök Lop (p<0,01), Sarı Lop (p<0,01), Mor güz (p<0,05), Sarı Zeybek (p<0,05), Sultan Selim (p<0,001), Kara Yaprak (p<0,01), çeşitleri önemli bir fark yaratacak kadar yüksek olduğu tespit edilmiştir. Rakımın MDA düzeyi açısından etkili bir faktör olmadığı saptanmıştır. Bitkinin bu şekilde strese bağlı olarak artış gösteren serbest radikallere karşı antioksidan vitamin düzeyini artırarak mukavemet kazandığı sonucuna varılmıştır.

The levels of vitamins A, E, C, glutathione and MDA in fresh fig (Ficus carica L.) species collected at 60 and 800 m altitudes from Aydın region were examined experimentaly. The vitamins levels and amond of glutathione and MDA were determined by HPLC.Our results showed that vitamin A levels of Akça (p<0,001), Sarı Zeybek (p<0,05), and Kara Yaprak (p<0,001), collected at 800 m were higher in same species that collected at 60 m altitude. Similarly, vitamin E levels of Kuşadası Bardakçı (p<0,001), Siyah Orak (p<0,001), Akça (p<0,05), Mor Güz (p<0,05), Sultan Selim (p<0,01), Kara Yaprak (p<0,01) collected at 800 m were higher in same species that collected low altitude. Our results stated that Kuşadası Bardakçı (p<0,05), Mor Güz (p<0,01), Sultan Selim (p<0,05), Siyah İncir 208 (p<0,05), Kara Yaprak (p<0,05) collected at high altitude had more vitamin C levels than same species that collected in 60 m. In the analyses, glutathione levels increased in Akça (p<0,001) ve Mor Güz (p<0,001) that collected at 800 m of altitude. GSSG levels of Siyah Orak (p<0,001), Akça (p<0,001), Gök Lop (p<0,01), Sarı Lop (p<0,01), Mor güz (p<0,05), Sarı Zeybek (p<0,05), Sultan Selim (p<0,001), Kara Yaprak (p<0,01) collected at 60 m altitude were higher than same species that collected at 800 m of altitude. There was no significant difference between the groups collected 60 m and that collected at 800 m in MDA levels. It was concluded that the fig plants increased their resistivity by increasing their antioxidant vitamin levels in opposition to the free radicals increasing with stres.
Effect of different altitute levels in vitamins A, E and C, glutathione and malondialdehyde in fig (Ficus carica L.)
Keywords: Biyoloji